Prezident Miloš Zeman jmenuje nové soudce Foto z poslední etapy: Tiskový odbor Pražského hradu

Benešová navrhuje jmenování 51 nových soudců

Přestože původně ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) nechtěla letos navrhnout jmenování žádných nových soudců, nakonec zřejmě jediná jmenovací etapa obsahuje 51 jmen. To je neobvykle vysoký počet. Nejvíce soudců má podle informací České justice zamířit na Městský soud v Praze.

Do obvodu pražského městského soudu má zamířit dvanáct kandidátů z jiné právní praxe, na Krajský soud v Praze pak osm justičních čekatelů. Devět posil má získat obvod Krajského soudu v Ostravě, osm obvod Krajského soudu v Ústí nad Labem. Naopak na Krajský soud v Brně by měli přijít pouze dva noví soudci. Mezi kandidáty mírně převažují lidé s jiné právní praxe.

„Všichni kandidáti splňují zákonem stanovené předpoklady pro tuto funkci, souhlasí se svým jmenováním a s přidělením k určitému soudu. Byli vybráni po zhodnocení jejich odborné připravenosti a morálních kvalit,“ uvádí Benešová v dokumentech pro vládu. Po schválení kabinetem nové soudce jmenuje prezident.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová rozhodla o stop stavu na jmenování nových soudců na podzim minulého roku. Ministerstvo posléze připustilo možnost jmenovat v roce 2021 nové soudce, avšak pouze v individuálních a odůvodněných případech. Od konce roku tak probíhala jednání mezi jednotlivými předsedy krajských soudů a ministerskými úředníky ohledně nároků na počet nových soudců. Výsledkem je návrh na jmenování 51 nových soudců. Seznam a charakteristiky kandidátů si stáhněte zde. Stáhnout Byť podle mluvčího resortu Vladimíra Řepky propočet potřeby soudců okresních a krajských soudů na letošní rok s ohledem na klesající nápad věcí v některých agendách vykázal nižší potřebu, ministerstvo po intervenci kolegia krajských soudů uznalo, že je…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Eva Paseková