Před soudem stanul Hlávka za slova o tom, že nemocnice nechává zemřít pacienty s covidem, když jim nechce podávat přípravky ivermektin a isoprinosin Foto: Dronepic

Přehledně: Testováním zaměstnanců či školáků se zabýval NSS, Ústavní soud i Městský soud v Praze

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl návrhy na zrušení opatření, na jehož základě se zaměstnanci ve firmách testují na covid-19. Soudy o problematice rozhodovaly opakovaně. Podívejte se na výběr rozhodnutí. Přezkoumávání opatření podle pandemického zákona je novou pravomocí NSS. Dosud dostal desítky návrhů. Některé předal k Městskému soudu v Praze, dalšími se zabývá. Některé bude odmítat pro zjevnou neopodstatněnost, pokud bude zjevné, že návrh nemůže být úspěšný. Momentálně pokračuje řízení o 46 návrzích. 

23. února 2021 – Pražský městský soud zrušil nařízení ministerstva zdravotnictví o pravidelném testování pracovníků v domovech pro seniory či postižené či v léčebnách, a to k 10. březnu. Vyhověl tak jedné ze zaměstnankyň.

23. března 2021 – Ústavní soud (ÚS) oznámil, že odmítl pro neoprávněnost navrhovatelů senátorský návrh na zrušení opatření, které podmínilo návrat Čechů do vlasti z rizikových zemí negativním testem na covid-19. Test musí absolvovat v zahraniční akreditované laboratoři.

31. března 2021 – Pražský městský soud zrušil jako nezákonnou část opatření ministerstva zdravotnictví, která po českých občanech paušálně žádá před návratem ze zahraničí do vlasti negativní test na covid-19. Rozsudek je účinný od 5. dubna.

8. dubna 2021 – Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl návrh na zrušení opatření ministerstva zdravotnictví, které v březnu odstartovalo testování zaměstnanců na koronavirus ve firmách. Povinnost podrobit se testování podle soudu vyplývá z pandemického zákona, opatření ministerstva jen upravuje podmínky a rozsah. Soud upozornil, že projednává i další návrhy na zrušení stejného opatření, o kterých může teoreticky rozhodnout jinak.

14. dubna 2021 – NSS vyhověl odborům výrobce léčiv Teva Czech Industries a zaměstnankyni Dagmar Bílé a označil za nezákonné opatření ukládající povinnost testovat zaměstnance firem na covid-19. Bylo nedostatečně odůvodněné, uvedl předseda senátu Petr Mikeš. Soud nemohl opatření zrušit, protože už neplatilo, už dřív ho nahradilo jiné.

27. dubna 2021 – NSS zamítl návrhy směřující proti opatření, na jehož základě se zaměstnanci ve firmách v uplynulých týdnech testovali na covid-19. Návrhy podaly odbory, firma a dvě ženy. Soud konstatoval, že vnímá a mnohdy také sdílí výhrady lidí k zásahům do života kvůli pandemii koronaviru. Přezkoumávaná opatření ministerstva zdravotnictví však před soudem tentokrát obstála, stejně jako metoda antigenního testování s odběrem z nosní dutiny. Ve spojeném řízení projednal návrhy na zrušení opatření ve znění z 1., 5. a 15. března. Momentálně je v platnosti ještě později aktualizovaná verze.

(čtk, epa)