Antigenní testy Foto: Pixabay

Přehledně: Testováním zaměstnanců se zabýval NSS, Ústavní soud i městský soud v Praze

Povinné testování na koronavirus vnímá řada lidí ve firmách negativně. Nejvyšší správní soud tento týden zrušil opatření s povinnostmi pozitivně testovaných zaměstnanců. Soudy se však nařízením ministerstva zdravotnictví od března zabývají velmi často.

23. února 2021 – Pražský městský soud zrušil nařízení ministerstva zdravotnictví o pravidelném testování pracovníků v domovech pro seniory či postižené či v léčebnách, a to k 10. březnu. Vyhověl tak jedné ze zaměstnankyň.

23. března 2021 – Ústavní soud (ÚS) oznámil, že odmítl pro neoprávněnost navrhovatelů senátorský návrh na zrušení opatření, které podmínilo návrat Čechů do vlasti z rizikových zemí negativním testem na covid-19. Test musí absolvovat v zahraniční akreditované laboratoři.

31. března 2021 – Pražský městský soud zrušil jako nezákonnou část opatření ministerstva zdravotnictví, která po českých občanech paušálně žádá před návratem ze zahraničí do vlasti negativní test na covid-19. Rozsudek je účinný od 5. dubna.

8. dubna 2021 – Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl návrh na zrušení opatření ministerstva zdravotnictví, které v březnu odstartovalo testování zaměstnanců na koronavirus ve firmách. Povinnost podrobit se testování podle soudu vyplývá z pandemického zákona, opatření ministerstva jen upravuje podmínky a rozsah. Soud upozornil, že projednává i další návrhy na zrušení stejného opatření, o kterých může teoreticky rozhodnout jinak.

14. dubna 2021 – NSS vyhověl odborům výrobce léčiv Teva Czech Industries a zaměstnankyni Dagmar Bílé a označil za nezákonné opatření ukládající povinnost testovat zaměstnance firem na covid-19. Bylo nedostatečně odůvodněné, uvedl předseda senátu Petr Mikeš. Soud nemohl opatření zrušit, protože už neplatilo, už dřív ho nahradilo jiné.

27. dubna 2021 – NSS zamítl návrhy směřující proti opatření, na jehož základě se zaměstnanci ve firmách v uplynulých týdnech testovali na covid-19. Návrhy podaly odbory, firma a dvě ženy. Soud konstatoval, že vnímá a mnohdy také sdílí výhrady lidí k zásahům do života kvůli pandemii koronaviru. Přezkoumávaná opatření ministerstva zdravotnictví však před soudem tentokrát obstála, stejně jako metoda antigenního testování s odběrem z nosní dutiny. Ve spojeném řízení projednal návrhy na zrušení opatření ve znění z 1., 5. a 15. března. Momentálně je v platnosti ještě později aktualizovaná verze.

7. května – NSS zamítl návrh na zrušení povinného testování na školách, které zavedlo ministerstvo zdravotnictví na začátku dubna. Návrh na zrušení opatření podali rodiče žákyně prvního stupně jedné z pražských základních škol.

11. května – NSS zrušil opatření ministerstva zdravotnictví, které upravuje povinnosti pozitivně testovaných zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných. Vykazovalo podle soudu hrubé nedostatky v odůvodnění. Účinnost verdiktu soud odložil soud o čtyři dny, aby ministerstvo mělo čas vydat případně nové opatření. Úspěšný návrh na zrušení podala žena z Letohradu na Ústeckoorlicku. Nové rozhodnutí NSS vychází z rozsudku ze 14. dubna kdy soud vyslovil nezákonnost předchozího obdobného opatření. V novém rozsudku soudci ministerstvu vytkli, že odůvodnění nového opatření ještě více zestručnilo, namísto toho, aby jej upřesnilo. Povinnost zaměstnavatelů vést evidenci provedených testů na koronavirus nebyla v opatření odůvodněna vůbec. Takový přístup NSS označil za „hrubé porušení zákonných požadavků na kvalitu odůvodnění“. Soud také kriticky poukázal na to, že ministerstvo neodůvodnilo, proč je opatření oproti předchozí úpravě rozšířeno i na osoby samostatně výdělečně činné.

(čtk, epa)