Účastníci kulatého stolu - zleva: Advokát Tomáš Machurek, advokátka Marcela Káňová, předseda ÚOHS Petr Mlsna, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, vydavatel České justice Ivo Hartmann, náměstek hejtmanky Středočeského kraje Martin Kupka, poslanec Ondřej Profant, poslanec Jan Jakob Foto: Radek Čepelák

Investice v ohrožení: Po pandemii extrémně rostou ceny materiálů, dodavatelé utíkají od smluv a hrozí zastavení staveb

Extrémní zdražení a nedostatek stavebních materiálů je katastrofou pro veřejný sektor. Starostové si stěžují, že dodavatelé odstupují od smluv, protože nedokážou dílo zhotovit za vysoutěženou cenu. „Nenacházíme zákonnou cestu, jak navýšit cenu zakázky. Nejde o inflaci, ale o cenovou hysterii,“ popsal starosta Líbeznic, náměstek Středočeského kraje a poslanec Martin Kupka (ODS) v rámci Kulatého stolu České justice a Ekonomického deníku „Veřejné investování, zadávání veřejných zakázek a efektivní fungování státu“. Problém se týká silnic, škol i nemocnic.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) potvrdila, že s podobnými problémy se na ní vedení obcí obrací každý den. „Starostové jsou zoufalí. Problém je, že nemáme jak by mohl starosta vrátit dotaci a my bychom mu mohli dát vyšší,“ upozorňuje.
Ceny kovů, polystyrenu, dřeva a dalších stavebních materiálů vylétly podle odborníků nebývale vysoko. Vysoutěžené ceny veřejných zakázek a na ně navázaná dotační podpora tak jsou v současné době mimo ekonomickou realitu. Celý proces veřejné soutěže po realizaci přitom obvykle trvá velmi dlouho a stavby to už i tak velmi zdržuje.

Tomuto problému nahrává i fakt, že většina tuzemských starostů zakázky soutěží výhradně na co nejnižší cenu. „Podle mě tento přístup není dobrý,“ uvedla ministryně Dostálová. Ta zdůraznila, že fandí starostům, kteří při veřejných zakázkách hledí i na odvážnější architektonické hledisko staveb.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a vydavatel České justice Ivo Hartmann Foto: Radek Čepelák

Advokátka Marcela Káňová z kanceláře Císař, Češka, Smutný upozornila, že právě soutěžení na nejnižší cenu brání více hledět na kvalitativní hledisko. „Zakázky malého rozsahu se zadávají přísně. Projevuje se to například u sektorových zakázek. Zadavatelé se bojí kriminalizace a osobní odpovědnosti,“ vysvětluje.

Starosta Martin Kupka Foto: Radek Čepelák

Podle advokáta Tomáše Machurka bude růst cen pokračovat. „Dodavatelé mají zafixované ceny a vše je o desítky až stovky procent dražší a oni hledají cestu ne jak zakázku dokončit, ale jak ze smlouvy utéct. Nyní mají problém dodavatelé, ale v druhém sledu budou mít problém zadavatelé,“ míní advokát z MT Legal, který je předsedou výkonného výboru Asociace pro veřejné zakázky (AVZ).

Zadavatelé podle Machurka budou řešit vícenáklady za vysoutěžené stavby. „Nepoužívejte budoucí čas. To je realita ze života středočeských silnic,“ upozornil Martin Kupka.

Šéfredaktorka České justice Eva Paseková, advokát MT Legal Tomáš Machurek, advokátka AK Císař, Češka, Smutný Marcela Káňová a předseda ÚOHS Petr Mlsna Foto: Radek Čepelák

Podle Machurka není zákonná cesta, jak cenu navýšit. S tím se ztotožnila ministryně Klára Dostálová. Jedinou cestou by mohly být podle Machurka inflační doložky.

Ze zkušeností starosty Roztok a poslance Jana Jakoba (TOP 09) vyplývá, že stanovení reálných cen zakázek i bez pandemie problematické. „Když například stavíme školu, tak cena, kterou jsme definovali dva roky zpět, už je nereálná,“ vysvětlil.

Starosta a poslanec Jan Jakob Foto: Radek Čepelák

Důležité podle účastníků debaty je investice nezastavit. Veřejné zakázky v době ekonomické krize jsou nejvýraznějším politickým nástrojem, jak nastartovat hospodářskou soutěž ve státě, upozornil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna. Tendry z veřejného sektoru tvoří 13 procent HDP. „Investování omezit nechceme, ale zřejmě budeme potřebovat pomoc ÚOHS a ministerstva. Nedá se dodavateli říci, že mu můžeme navýšit položky,“ reagoval Martin Kupka. Zakázky podle něj stárnou a obcím hrozí další ztráty včetně rizika zhoršení stavu. Zmínil v této souvislosti například stavby opěrných zdí.

Pirátský poslanec Ondřej Profant Foto: Radek Čepelák

Předseda ÚOHS Mlsna upozornil, že je možné zakonzervovat zakázku respektive stavbu pomocí Jednacího řízení bez uveřejnění, ale zároveň je nutné souběžně vypsat nový tendr.

Účastníci kulatého stolu České justice a Ekonomického deníku se shodli, že zákon o zadávání veřejných zakázek netrpí zásadními vadami, připustili však drobné úpravy. Klíčová je podle nich stabilita. Všichni se také shodli na tom, že je potřeba, aby byl zákon co nejjednodušší. „Máme 6 500 obcí. Představa, že všichni lidé budou seznámeni s tím zákonem, je nereálná. To si přiznejme. Je třeba kvalitní podpora vedení obcí,“ uvedl poslanec a místopředseda Pirátů Ondřej Profant.

Aktuálními otázkami zadávání veřejných zakázek se bude zabývat také konference České justice 30.6. 2021 v Praze. 

Více informací najdete zde.

Eva Paseková

Další články z Kulatého stolu „Veřejné investování, zadávání veřejných zakázek a efektivní fungování státu“ pro vás připravujeme.