Karim Asad Ahmad Khan Foto: OSN

Mezinárodní trestní soud má po devíti letech nového hlavního prokurátora

Hlavním prokurátorem Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu je britský právník se zaměřením na lidská práva Karim Asad Ahmad Khan. Ve funkci nahradil Fatou Bensoudaovovu z Gambie, která funkci zastávala devět let. Khana podle agentury AFP čeká velmi obtížná mise, včetně vyšetřování izraelsko-palestinského konfliktu, válečných zločinů v Afghánistánu nebo protidrogového tažení na Filipínách. Bude také musit čelit tlaku zemí, které se k ICC odmítly připojit, jako jsou Spojené státy, Izrael nebo Čína.

Jedenapadesátiletého Khana na únorovém setkání v New Yorku zvolili představitelé států, které jsou stranami Římského statutu, zakládající smlouvy ICC. Slavnostní slib složil Khan dnes dopoledne v sídle ICC za účasti tří soudců ICC, dalších 15 členů jmenování přihlíženo v online přenosu. Za téměř dvacet let existence ICC je Khan teprve jeho třetím hlavním prokurátorem.

Dosud Khan působil v iráckém Bagdádu jako speciální poradce a šéf vyšetřovacího týmu OSN pro zločiny teroristické organizace Islámský stát v Iráku. Podle listu Le Figaro vyžadoval pro vyšetřované zločince obdobné procesy, jaké se vedly s představiteli nacistického Německu v Norimberku. Jako prokurátor u mezinárodních soudů pracoval Khan už od roku 1997, stával jak na straně žalobce, tak v roli obhájce.

„V tomto 21. století moderní lidé konají středověké zločiny,“ uvedl tento týden během jmenování Khan. Zdůraznil, že zatímco naše rakety létají do vesmíru, na světě stále ještě existuje otroctví a jiné nebezpečné formy násilí. Úkoly ICC jsou důležité, ale pro jejich plnění je podle Khana potřeba podpora a spolupráce s nevládními organizacemi i jednotlivými státy. „Přeživší zločinů jsou hrdinové a nesmí zůstat němí,“ uvedl Khan. Požádal také oběti zločinů o trpělivost. A řekl, že věří, že se jim dostane spravedlnosti.

Khanova předchůdkyně Bensoudaová rozšířila působnost ICC, ale dojem z jejího působení je podle AFP rozpolcený. K neúspěchům z dob jejího vedení patří zejména osvobození Laurenta Gbagby souzeného za válečné zločiny v Pobřeží slonoviny. Khanova role bude snazší, protože jménem USA už nebude jednat bývalý prezident Donald Trump, ale jeho nástupce Joe Biden, který je v mnoha ohledech výrazně vstřícnější, uvedla AFP.

ICC vznikl v roce 2002 a sídlo má v nizozemském Haagu. Je to první stálý trestní soud s celosvětovou působností. Má pravomoc stíhat osoby obviněné z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů na územích států, které jsou stranami zakládající smlouvy ICC.

Izrael Římský statut nikdy neratifikoval. Soud však rozhodl, že může soudit možné válečné zločiny na palestinských územích, protože generální tajemník OSN přijal palestinské připojení k úmluvě v roce 2015. Prokuratura ICC v pondělí také požádala o zplnomocnění zahájit plné vyšetřování filipínského protidrogového tažení, při kterém podle ní mohly být spáchány zločiny proti lidskosti. Tamní prezident Rodrigo Duterte ale s tribunálem odmítá spolupracovat.

(čtk, epa)