Společník AK Císař, Češka, Smutný Pavel Smutný Foto: AKCCS

Pavel Smutný byl zvolen prezidentem Česko-izraelské smíšené obchodní komory

Valná hromada Česko-izraelské smíšené obchodní komory (ČISOK) na svém řádném zasedání v Praze zvolila členy Rady, hlavního orgánu ČISOK. Jejím prezidentem se již popáté stal Pavel Smutný, společník a spoluzakladatel advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný. Funkce dvou viceprezidentů obhájili Jiří Maceška, člen vědecké rady Vysoké školy ekonomické v Praze, a Tomáš Pojar, prorektor CEVRO Institutu pro zahraniční vztahy a bývalý velvyslanec České republiky v Izraeli.

Valná hromada rovněž zvolila další členy Rady, kterými se stali Milan Hašek, Michal Kadera, Martin Kult, Pavel Kysilka, Petr Mothejl, Jiří Schlanger, Linda Štucbartová a Jan Vrátník.  

Česko-izraelská smíšená obchodní komora byla založena v roce 1996, v současné době sdružuje stovku členů – malé, střední a velké podniky i významné fyzické osoby. Tato respektovaná nevládní a nezisková organizace je více než 20 let aktivní v podpoře všestranného rozvoje vzájemného obchodu mezi českými a izraelskými podnikatelskými subjekty.

Komora rovněž podporuje vztahy mezi oběma zeměmi na společensko-kulturní úrovni a intenzivně spolupracuje s diplomatickými zastoupeními a exekutivními složkami obou zemí. Komora se pravidelně účastní přípravy odborných a vládních misí. V roce 2012 Komora založila prestižní Cenu Arnošta Lustiga, jejíž historicky druhou laureátkou se letos stala legendární česká televizní a rozhlasová hlasatelka a moderátorka Kamila Moučková.

V roce 2013 vznikl na půdě Komory Výbor pro vědu, výzkum a inovace. Jeho posláním je napomáhat rozvoji vztahů mezi Českou republikou a Izraelem v této oblasti, stejně jako podporovat přenos know-how a výměnu informací mezi oběma zeměmi. ČISOK se konkrétně zaměřuje zejména na ekonomicko-manažerské procesy a využití ICT v inovacích zdravotní péče nebo přípravu česko-izraelských projektů v oblasti Healthcare Innovation.

Export z ČR do Izraele byl v roce 2019 ve výši 21,9 miliard korun, v roce 2020 ve výši 18,4 miliard. Českému vývozu do Izraele dominují automobily, které se podílí na 50 až 60 % vývozu. Na zbytku vývozu se podílí mnoho různých firem z mnoha sektorů.

Import z Izraele do ČR byl v roce 2019 ve výši 5,8 miliard korun, v roce 2020 ve výši 5,4 miliard. Izrael se řadí mezi přední mimoevropské destinace pro český export. V roce 2019 Izrael představoval pro ČR z hlediska obratu obchodu 37. nejvýznamnějšího partnera (26. z hlediska vývozu, 50. z hlediska dovozu).

Izraelská ekonomika v loňském roce z důvodu pandemie koronaviru klesla o 2,4%. Jedná se však o pozitivní výsledek, ještě v říjnu loňského roku odhadovala centrální banka Izraele pokles o 5 až 6,5 %. Aktuální predikce hovoří o růstu HDP o 3,1 % v letošním a o 3,7 % v příštím roce.

(red)