Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: Nejvyšší státní zastupitelství

Ministryně Benešová podala kárnou žalobu na Pavla Zemana. Potvrdila důvody mé rezignace, reagoval

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) podala kárnou žalobu na bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana kvůli kauze vydání majetku rodu Czerninů. Zeman na krok Benešové v pátek sdělil, že o podání kárné žaloby se dozvěděl z médií.  Podle něj se zpětně potvrdily důvody jeho rezignace. Tu podal k 30. červnu a mezi důvody svého rozhodnutí zmínil tlaky ze strany ministryně, která toto tvrzení odmítla.

„Neznám její argumentaci ani kárný návrh. Nebudu ji tudíž komentovat, a to ani nyní, ani až se s jejím obsahem seznámím, protože nehodlám dopředu naznačovat způsob své obhajoby,“ doplnil Zeman ke kárné žalobě.

„Mohu bez dalších podrobností potvrdit, že kárnou žalobu na P. Zemana týkající se výhradně kauzy Czernin jsme dnes odeslali Nejvyššímu správnímu soudu,“ sdělil České justici mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Benešová několik měsíců zkoumala Zemanovo vyjádření, o které ho požádala v souvislosti s kauzou. Nakonec kárnou žalobu podala až po jeho odchodu z funkce. Tento týden jej vystřídal jeho náměstek Igor Stříž. Zeman je nyní řadovým státním zástupcem na NSZ.

Kárna žaloba byla podle informací České justice připravena již na jaře a Benešová byla rozhodnutá ji podat. V té době však již probíhalo jednání, které vedl se Zemanem ohledně jeho odchodu vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. V jednání se měla angažovat i šéfka Babišova kabinetu Tünde Bartha.

Rezignace Zemana tak podání žaloby nakonec jen oddálila. Otázkou je, jak může být kárna žaloba v této věci úspěšná. Podle zdrojů České justice vytýká Zemanovi, že jako nejvyšší státní zástupce neoznámil ve věci dovolání v případu dvou úřednic pražského magistrátu, které rozhodovaly o přiznání občanství Josefiny Czerninové a byly za to trestné stíhané, svoji podjatost.

Jde o to, ze dovolání mohlo prospět zájmům Zemanova známého podnikatele Petra Habersbergera. Problém je, zda mel Zeman takovou povinnost a zda vůbec mohl rozhodnutí ve věci delegovat na svého zástupce.

Navíc senát Nejvyššího správního soudu, který projednává karné žaloby na státní zástupce, je vůči prohřeškům státních zástupců spíše shovívavý a z jeho judikatury lze vysledovat, že ve sporných věcech státní zástupce kárných žalob zprošťuje.

Zeman pochybení odmítá

Benešová už dříve upozornila na to, že Zeman měl k věci vztah, jelikož v roce 2014 inicioval neformální schůzku se soudcem Janem Czerninem, aby ten zprostředkoval smírné řešení sporu mezi Czerniny a Zemanovým přítelem Petrem Habersbergerem, kterému restituce czerninského majetku znemožnily nabýt pozemky, na nichž hospodařil.

Zeman ale odmítá, že by v souvislosti s trestním řízením měl vztah k věci, jelikož řízení, v němž byly odsouzeny dvě úřednice, se netýkalo Jana Czernina ani Petra Habersbergera.

Na kauzu upozornil letos v lednu server Seznam Zprávy. Podle něj Zeman zasáhl do kauzy, která pomohla jeho známému. Soukromě se podle serveru přimlouval za majitele penzionu u Třeboně Petra Habersbergera a byl také osobně zaujatý v restituční kauze pozemků, na nichž podnikatel hospodařil. Pozemky získal před lety potomek rodu Czerninů. 

(epa, pd)