ČTÚ spouští měřicí nástroj NetTest Foto: Pixabay

ČTÚ spouští měřicí nástroj rychlosti a kvality připojení k internetu

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dne 17. 09. 2021 spustil NetTest, nástroj na měření kvality a rychlosti služby přístupu k internetu. Nahradil dříve Úřadem doporučovaný nástroj NetMetr. Nový nástroj NetTest Český telekomunikační úřad přímo provozuje. ČTÚ o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Spuštění v blízké době doprovodí informační kampaň pro veřejnost, která bude vyzývat spotřebitele, aby dbali o svá práva v oblasti služeb přístupu k internetu – měli povědomí o povinnostech poskytovatelů, měřili a kontrolovali si smluvně deklarovanou rychlost a případně nevyhovující kvalitu služby reklamovali.

NetTest, nástroj pro měření kvality služby přístupu k internetu v podobě skutečně dosahované rychlosti stahování (download), vkládání (upload) a doby odezvy (ping), najdete na adrese www.nettest.cz. Výhodou nástroje NetTest je možnost certifikovaného měření, které plně automaticky provede celý proces s výsledkem v podobě PDF dokumentu, který můžete použít pro případnou reklamaci u poskytovatele služby.

Foto: ČTÚ

„Domníváme se, že právě certifikované měření významně usnadní běžným uživatelům případnou reklamaci, protože odpadnou starosti s tím, jak výsledek uložit a mít tak pro poskytovatele služby potřebný doklad,“ uvedla Hana Továrková, předsedkyně Rady ČTÚ. 

Jak správně měřit

Dejte si pozor, aby na pozadí neběžela žádná další aplikace vyu­žívající připojení, a že je po dobu měření k internetu připojen pouze váš počítač, a to pomocí kabelu, ni­koliv prostřednictvím Wi-Fi. Dále byste měli mít nejnovější aktuali­zovanou verzi operačního systému a webového prohlížeče. Mějte na paměti, že nejen výkon vašeho počítače, ale i operační systém má zásadní vliv na naměřené hodnoty skutečné rychlosti.

(red)