Antigenní test Foto: Unsplash

Ministerstvo upravilo opatření pro provádění testů na COVID při příjezdu ze zahraničí

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) zveřejnilo nové ochranné opatření, které mj. upravuje povinnost pro neočkované osoby před příjezdem z rizikových zemí do ČR podstoupit v dané zemi antigenní či PCR test na přítomnost koronaviru. V reakci na rozhodnutí Městského soudu v Praze (MS) upustilo v novém opatření od vymezení zdravotnických zařízení, které tento test mohou v zahraničí provádět a stanovilo pouze obecnou podmínku osoby oprávněné tento test provádět v dané zemi.

MS v Praze zrušil původní ochranné opatření v úterý 7. září, protože shledal, že není jasná specifikace subjektů, které mohou tyto testy provádět v zahraničí a také není zdůvodněno, proč tak nemohou jako dosud činit české laboratoře.

V novém opatření, které je účinné od soboty 11. září, ministerstvo zvolilo pro subjekty, které mohou antigenní a PCR testy pro účely tohoto opatření v zahraničí provádět, definici „osoby oprávněné provádět tento test v zemi, ve které byl proveden“.

„Opouští se tak vymezení, že dané potvrzení vystavuje akreditovaná laboratoř, popř. poskytovatel zdravotních služeb a zavádí se pravidlo, které je založeno na respektu k tomu, kdo je oprávněn v souladu s právním řádem dané země provádět daný druh testu v této zemi. V České republice je takovou oprávněnou osobou poskytovatel zdravotních služeb, který má oprávnění k poskytování zdravotních služeb podle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů,“ odůvodňuje nově MZd opatření.

Rozdílnost přístupu

Podle MZd nelze vzhledem k rozdílnosti přístupu v různých zemích požadovat stejnou úroveň oprávnění dané osoby jako v ČR, avšak zároveň nelze rezignovat na alespoň rámcové vymezení subjektu, který test provede.

Provedení obou druhů testů považuje ministerstvo za zákrok ve smyslu příslušné mezinárodní Úmluvy o lidských právech a medicíně, která vyžaduje pro takový zákrok dodržování profesních standardů a povinností.

České subjekty jsou z možnosti testy provádět vyloučeny podle ministerstva proto, neboť mají oprávnění poskytovat zdravotní služby pouze na území ČR, a to vzhledem k zásadě teritoriality.

„Takové oprávnění tedy nedává oprávnění poskytovat zdravotní služby na území jiného státu a také české orgány nemohou kontrolovat dodržování povinností poskytovatelů zdravotních služeb na území jiného státu, než je Česká republika. Z tohoto důvodu nelze připustit aprobování provádění testování českými subjekty v zahraničí, které k tomu nejsou podle tamějších pravidel oprávněny, jednalo se by se o nepřípustný zásah do suverenity daných zemí. Vzhledem k závažnosti dopadů není pro tyto účely akceptováno provádění samotestu, a to ani ve variantě samotestu s dohledem zdravotnického pracovníka přes videohovor. Nadto samotest provedeny laickou osobou, byť pod vzdáleným dohledem zdravotnického pracovníka, je stále považován za samotest, nelze tedy na zaklade takového svědectví o provedeném samotestu laickou osobou pořídit záznam do ISIN a vydat v souladu s pravidly EU digitalní certifikát,“ vysvětluje novou úpravu MZd.

Petr Dimun