Nejvyšší soud USA Foto: Pixabay

Nejvyšší soud USA odmítl zrušit texaský zákon zakazující potraty

Nejvyšší soud Spojených států odmítl zrušit zákon, kterým stát Texas zakázal potraty od zhruba šestého týdne těhotenství. Podle agentury Reuters je verdikt velkou ranou pro zastánce práva na potrat.

Zákon, který vstoupil v platnost ve středu, představuje největší omezení práva na ukončení těhotenství v USA od roku 1973, kdy byly v zemi potraty legalizovány. Přijetí zákona odsoudil také prezident Joe Biden.

U nejvyššího soudu napadly zákon organizace hájící práva na potrat a skupiny poskytující zdravotní péči ženám, podle nich norma porušuje ústavní právo na potrat.

Devítičlenný soud, v němž mají převahu konzervativci, své rozhodnutí schválil těsným poměrem pěti ku čtyřem hlasů. Podle Reuters se jedná o příklad, jaký důsledek mělo pro směřování nejvyšší americké soudní instance jmenování tří konzervativních soudců ve funkčním období republikánského prezidenta Donalda Trumpa.

Texaský zákon zakazuje interrupce od okamžiku těhotenství, kdy lze u plodu detekovat srdeční tep, tedy přibližně šest týdnů po početí. Podle zastánců práv na potrat se 85 až 90 procent těchto zákroků v Texasu provádí právě až po šestém týdnu těhotenství. Nový zákon bude pravděpodobně znamenat, že se většina klinik poskytujících tento zákrok ve státě uzavře.

Některé texaské kliniky odmítaly pacientky ještě předtím, než zákon o půlnoci vstoupil v platnost, uvedla stanice NBC. Organizace Plánované rodičovství (Planned Parenthood) přestala objednávat klientky k lékaři na zákrok po 1. září už od poloviny srpna.

Prezident Joe Biden texaský zákon razantně odsoudil a slíbil, že jeho vláda bude bojovat za ochranu ústavního práva na potrat. „Zákon výrazně zhorší přístup žen ke zdravotní péči, kterou potřebují; zejména v případě komunit jiné než bílé barvy pleti a osob s nízkými příjmy,“ zdůraznil Biden. „Bezostyšně přesouvá na občany povinnost žalovat lidi, kteří někomu pomohli s potratem, což může zahrnovat i členy rodiny, zdravotníky,“ napsal prezident.

„Navzdory tomu, co se říká, toto není ‚konec‘ Roeové,“ napsal Vladeck na twitteru s odkazem na přelomový verdikt nejvyššího soudu z roku 1973 v případu Roeová versus Wade, který se týkal ústavou daného práva žen na interrupci.

Zákon srdečního tepu

Od takzvaných zákonů srdečního tepu v jiných státech se ten texaský liší v tom, že státním činitelům zakazuje jeho vymáhání, píše agentura AP. Místo toho tuto část svěřuje do rukou „soukromých občanů“ včetně lidí, kteří nežijí v Texasu a nemají nic společného s danou těhotnou ženou. Prakticky kdokoli může zažalovat poskytovatele potratu nebo například osobu, která by potrat zprostředkovala, pakliže by měl podezření na porušení zákona.

Podle zastánců práv na potrat se 85 až 90 procent těchto zákroků v Texasu provádí právě až po šestém týdnu těhotenství a nový zákon tak bude pravděpodobně znamenat, že se většina klinik ve státě uzavře. Pokud by se tak stalo, průměrná vzdálenost od zdravotnického zařízení poskytujícího tento zákrok se zvýší až dvacetinásobně, z 20 kilometrů na zhruba 400 kilometrů, uvádí výzkumný Guttmacherův institut.

Organizace Plánované rodičovství očekává, že se texaské ženy a dívky vydají ukončit těhotenství za hranice státu – pokud si to mohou dovolit. Některé z nich nemají přístup k vozidlu nebo možnost vzít si delší pracovní volno.

Zákaz rovněž může pobídnout „ostatní konzervativní státy, aby schválily podobné zákony,“ domnívá se Elizabeth Nashová z Guttmacherova institutu.

V Česku je interrupce legální do 12. týdne těhotenství, s lékařským doporučením až do 24. týdne a v případě závažných problémů s plodem bez omezení.

(čtk)