Hlavní líčení v případu soudce Elischera Foto: Eva Paseková

Obžalovaný soudce Elischer: Jsem nevinen, přesto cítím odpovědnost

Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer, který je obžalovaný z korupce, dnes u soudu přiznal morální odpovědnost za situaci, v níž se ocitl. Připustil, že by u něj mohla připadat v úvahu i odpovědnost kárná, odmítl ale odpovědnost z trestněprávního hlediska. V úvodu závěrečné řeči zopakoval, že v souvislosti se svým rozhodováním nikdy od nikoho nepřijal nabídku úplatku a že nikdy nepřekročil svou pravomoc.

Elischer čelí od roku 2017 obvinění, že dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Nguyena Quoc Hunga, pro kterého v neveřejných rejstřících lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům údajně zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu a v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“. Ke stěžejním důkazům obžaloby patří odposlechy.

Ze své závěrečné řeči dnes Elischer stihl u pražského městského soudu přednést jen malou část. Předeslal, že si připravil zhruba 120 stran textu. K ohrádce pro řečníky si přinesl notebook s příslušným dokumentem a sdělil, že své vyjádření bude vzhledem k rozsahu spíše číst než přednášet spatra. Opakovaně zmínil své rétorské schopnosti i vzdělání.

„Cítím se nevinen a také jsem nevinen,“ zdůraznil. „Vždy jsem rozhodoval v souladu se zákonem, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, nikdy jsem nebyl nikým ovlivněn,“ uvedl jedenašedesátiletý muž, který od svého obvinění nemůže soudit a pobírá poloviční plat.

„Přesto cítím odpovědnost za situaci, ve které jsem se ocitl. Způsobil jsem ji svým nevhodným a do jisté míry naivním chováním, když jsem se s panem Hungem bavil o trestních věcech. (…) Byl jsem asi naivní, příliš otevřený v komunikaci, ale nikdy jsem se nezpronevěřil svému slibu,“ pokračoval.

Důkazy, které nashromáždila obžaloba, odmítl. Upozornil, že jeho kancelář v budově vrchního soudu rok sledovala policie přes kamery a mikrofon a že stejně tak odposlouchávala jeho i Hungovy telefonické hovory. „Přesto není zachycené žádné předání peněz mezi panem Hungem a mnou. Nikdy jsme s panem Hungem nepoužívali žádnou kódovanou řeč, hovořili jsme vždy otevřeně,“ doplnil.

Poté zkritizoval své vyšetřovatele, soudkyni a také státního zástupce, kterého přirovnal ke komunistickému prokurátorovi Josefu Urválkovi. „Co si mám myslet o soudním senátu, který mě nezákonně vzal do vazby? (…) O soudkyni, která si vypomáhá nepravdou, jenom aby mohla rozhodnout podle svého?“ ptal se. Připomněl, že v trestní justici působí od roku 1984.

Elischer je vedle zneužití pravomoci a přijímání úplatků obžalovaný také z neoprávněného přístupu do počítačového systému a z nadržování. Státní zástupce žádá pro něj i pro Hunga 11 let vězení. Elischerovi dále navrhl půlmilionový peněžitý trest a Hungovi desetileté vyhoštění z Česka.

Soud kauzu projednává od roku 2019, termíny hlavního líčení musel několikrát rušit. Mimo jiné i tehdy, když Elischer vzkázal, že je v pracovní neschopnosti, v karanténě nebo že trpí postcovidovým syndromem. Obžalovaný také trval na velmi podrobném dokazování. V přednesu své závěrečné řeči bude pokračovat 23. září.

(čtk)