Vlastimil Válek se věnuje zejména zdravotnictví Foto: TOP 09

Poslední schůze? Snad „známé firmy“ udrží emoce na uzdě a nebudou sprostě urážet, doufá Vlastimil Válek

Sněmovna by se na své poslední schůzi neměla zabývat návrhy zákonů v prvním a druhém čtení ani mezinárodními smlouvami v prvním čtení. Měla by projednat zákony vrácené ze Senátu, některé zákony ve třetím čtení a několik smluv ve druhém čtení. „Za sebe, za klub TOP 09 i za koalici SPOLU mohu slíbit, že obstrukce na poslední schůzi sněmovny neplánujeme,“ řekl České justici předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek. Co považuje v uplynulém období za úspěchy?

Poslaneckou sněmovnu čeká poslední schůze v tomto funkčním období. Které zákony a jejich novely ještě mají šanci projít a vstoupit tudíž v platnost?
Pevně doufám, že alespoň poslední schůze proběhne v klidu a uděláme kus práce. Snad některé „známé firmy“ z řad poslanců udrží emoce na uzdě a nebudou sprostě urážet a fyzicky napadat své okolí. Já na grémiu navrhnu, abychom především projednali vratky ze senátu, na prvním místy ty, které se týkají zdravotnictví. Těm vévodí novela zákona o zdravotní péči, která mimo jiné řeší centrovou léčbu a tzv,. paragraf 16. Jelikož v posledním roce premiér Babiš střídal ministry zdravotnictví chaoticky a rychlém sledu, hrozilo, že tento zákon neprojednáme včas a jelikož se jedná o legislativu, která vznikala jako odborný konsensus, tak jsem se byť z opozice snažil projednání tohoto zákona jako priority prosadit. To se povedlo a stejně tak se mně povedlo přesvědčit poslaneckou sněmovnu, by přijala část mých pozměňovacích návrhů. Další pak doplnili senátoři a tak doufám, že se mně podaří přesvědčit poslaneckou sněmovnu, aby podpořila senátní verzi tohoto zákona. Jednou z velkých výhod koalice SPOLU, kterou jako předseda klubu TOP 09 využívám je to, že v PS v senátu máme spoustu odborníků. V případě tohoto zákona jsme toto využili a spolupráce poslanců a senátorů – zdravotníků přinesla své plody. Je potřeba poděkovat všem v čele s panem senátorem Krausem.
Dále bych chtěl, abychom se shodli na tom, že přednostně projednáme ty tisky, na kterých je ve třetím čtení shoda. Jsou to některé smlouvy, drobné, ale pro občany v každodenním životě důležité novely. Napadá mě třeba to, že nadále umožníme hasičům používat na svých vozidlech státní znak. Takže doufám, že moje racionální návrhy nejdou odezvu u ostatních kolegů.

Máte mezi těmi zákony, které mají ještě šanci na schválení, nějaké priority?
Kromě výše uvedeného mám ještě jednu prioritu. Rád bych přesvědčil ministra zdravotnictví, aby podal poslanecké sněmovně podrobnou informaci, jaký byl výsledek plošného experimentálního screeningového testování dětí. A představil sněmovně plány na podzim. Domnívám se, že již není důvod dále prodlužovat pandemický stav a pokud bude data ze screeningového testování dobrá, bude to možná jeden z bodů na schůzi této sněmovny. Jedná se o podstatné zdravotnické zákony, na jejichž projednávání čekají lékaři i pacienti už dlouho a nevidím důvod, proč by se tato doba měla dále prodlužovat.

Vlastimil Válek je český politik a lékař – radiodiagnostik, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR a od ledna 2021 předseda Poslaneckého klubu TOP 09 Foto: TOP 09

Očekáváte zdlouhavou debatu nebo myslíte, že se vzhledem k časové tísni bude jednat rychle?
Za sebe, za klub TOP 09 i za koalici SPOLU mohu slíbit, že obstrukce na poslední schůzi sněmovny neplánujeme. Věřím, že najdeme shodu, jelikož se nejedná o politické zákony, ale o legislativu, která má pomoci nemocným nebo napravit některé drobné problémy. Já mohu za sebe a za náš klub slíbit, že budeme maximálně konstruktivní. Je ale možné, že bude diskuze ohledné pandemického stavu, testování dětí ve školách a výsledků tohoto testování. Testování nás stojí téměř miliardu měsíčně, kterou platíme ze solidárního zdravotního pojištění. Tyto peníze pak chybí v léčbě pacientů se vzácným onemocněním ale třeba i na novou porodnici ve Fakultní nemocnice Brno, která musí co nedříve nahradit tu na Obilném trhu, protože ta se nezadržitelně rozpadá a její oprava není možná. A jelikož diskuze kolem COVID vždy budí vášně, je možné, že místo konstruktivní debaty, která by vedla k cíli, zvolí koalice opět destrukci. Já doufám, že ne a udělám vše proto, abych přesvědčil koaliční poslance, že klidná debata a spolupráce napříč stranami je ku prospěchu našich občanů.

Když se ohlédnete za již téměř uplynulým volebním obdobím Poslanecké sněmovny, které zákony, které se nově objevily v českém právním řádu považujete za nejdůležitější?
Takových zákonů je mnoho. Dovolím si vypíchnout dva – před nedávnem přijatý stavební zákon, který místo jednoduššího stavební řízení a zrychlené výstavby způsobí pozastavení stavebního povolování až na několik let, a to kvůli megastavebnímu úřadu, který má vládní koalice v plánu. Znamená to více finančních výdajů, centralizaci moci a vzdálení úřadů od lidí a také rozvrat současného smíšeného modelu veřejné správy. Je to nebezpečnéný a drahý  experiment. Ve Sněmovně jsme již navrhovali reálné zrychlení a zjednodušení stavebního řízení a zachování současné struktury, ale vláda náš návrh odmítla. V Senátu hlasovalo proti vládní verzi návrhu stavebního zákona 65 senátorů napříč spektrem, což taky o něčem vypovídá… Na druhou stranu stojí za pochvalu zavedení bankovní identity, pozastavení EET v době COVIDu a další zákony, které s pandemií souvisejí.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová, předseda poslaneckého klubu Vlastimil Válek a poslanec Jan Jakob Foto: TOP 09

Prosazení kterého zákona vám dalo jako šéfovi klubu nejvíce práce?
Určitě zachování dětských skupin, zákaz klecových chovů, a nebo zapracování návrhů AntiCovid týmu do pandemického zákona.

Schválení jaké normy považujete za svůj osobní úspěch?
Uplynulé čtyři roky jsem pracoval v zemědělském a zdravotním výboru a s tím také souvisí moje úspěchy. Povedlo se třeba zachránit možnost využívání zelené nafty pro vinaře. Co se týče zdravotnictví, povedlo se napravit některé nedostatky v povinném očkování dětí, v léčbě nemocných se vzácnými chorobami, v podpoře pacientských organizací. Dokonce i náš opoziční AntiCovid tým uspěl s řadou svých doporučení např. ve využití PCR testů či v ukončení některých nesmyslných omezení a podařilo se nám i urychlit návrat dětí do škol. Mimo moji gesci, a o to větší radost z toho mám, se mi povedlo prosadit přijetí zákona o odškodnění obětí ze srpna 1969 a vyrovnat tak dluh naší společnosti vůči těm, kteří se odmítli smířit se sovětskou okupací.

Ve volném čase se rád věnuje turistice Foto: archiv Vlastimila Válka

Které zákony se nestihnou projednat a bude je muset rychle řešit nově ustavená sněmovna?
Jako problematické vidím především to, že bude smeteno ze stolu celých 275 sněmovních tisků, které jsou teď v prvním čtení. A k těm, které se nestihnou projednat patří podle mého názoru myslivecký zákon. 

Které normy vidíte jako prioritní a chtěl byste se jim v případě Vašeho znovuzvolení věnovat?
Ve sněmovně velmi záleží na tom, jestli pracujete jako vládní nebo opoziční poslanec. Z pozice poslance opozice je prostor pro úspěšné změny v legislativě minimální. Nicméně tak či tak, rád se budu i nadále věnovat zdravotnictví, které nutně potřebuje kompletní systémový restart.

Měla by nová Sněmovna nějak upravit procesní pravidla, aby jednání bylo efektivnější?
Pravidla jsou jedna věc, druhá věc, jak k nim někteří poslanci a předseda sněmovny přistupují. Toto si musí zhodnotit nové vedení sněmovy.

Eva Paseková