V projednávaném případu čelí podle tisku Urbancová obžalobě za to, že za úplatky ovlivňovala rozhodování svých kolegů Foto:Pxhere

Slovensko připraví změny ve fungování policie a justice, premiér zmínil mafii

Slovensko připraví změny ve fungování bezpečnostních a justičních složek v zájmu zlepšení práce policie, prokuratury a soudů. Po jednání bezpečnostní rady státu to řekl premiér Eduard Heger. Jednání bylo svoláno poté, co policejní inspekce obvinila čtyři kriminalisty elitní policejní jednotky NAKA, kteří vyšetřují citlivé kauzy z minulosti.

„Kriminální živly, které se infiltrovaly do bezpečnostních složek státu, vyvíjejí aktivity namířené proti pořádku tohoto státu. Z orgánů činných v trestním řízení musíme vypudit mafii a zvýšit odolnost systému proti jeho možnému zneužití,“ řekl Heger. Bez bližších podrobností naznačil, že odpovědní za stávající situaci jsou lidé, kteří se udrželi ve funkcích po loňských volbách, jež skončily porážkou sociálních demokratů (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica. Změny ve fungování zmíněných složek státu má rychle připravit pracovní skupina.

Policejní inspekce podle tisku obvinila vyšetřovatele NAKA i kvůli tomu, že chtěli stíhat pracovníky inspekce v odplatě za to, že ti vyšetřovali podezření z manipulací svědeckých výpovědí na NAKA. Inspekce stíhá i svého prozatímního šéfa. Všech pět zmíněných obviněných policistů, včetně šéfa policejní inspekce, soud první instance poslal do vazby. Šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič řekl, že ve vazbě skončili lidé, kteří se nenechali koupit.

NAKA začala po loňských volbách stíhat několika desítek soudců, pracovníků justice, podnikatelů a někdejších vysokých úředníků včetně bývalého vedení policie z období, kdy byl u moci Směr-SD. Jeho šéf Fico dlouhodobě tvrdí, že některá stíhání jsou účelová a založená na manipulacích s výpověďmi svědků. Několik z obviněných mezitím začalo spolupracovat s policií.

Nynější slovenská vládní koalice si při svém nástupu k moci za jeden z hlavních cílů dala potírání korupce, obnovení důvěry lidí v právní stát a nastolení spravedlnosti. Její představitelé rovněž tvrdili, že policejní inspekce nebyla za vlády Směru-SD aktivní a nezabývala se různými kauzami.

„Chci vyzvat poctivé soudce, prokurátory i policisty, aby bojovali a byli aktivní v obraně práva a nedali se zastrašit. Toto není jen boj vlády, toto je boj nás všech. Chci dát na vědomí všem, kteří ve strachu před spravedlností překračují zákon, že jejich činy musejí být potrestány,“ řekl Heger.

Opozice v souvislosti s podezřeními na nekalé jednání zmíněných kriminalistů naopak hovořila o rozvratu právního státu a chce sbírat podpisy pod návrh o vyslovení nedůvěry premiérovi ve sněmovně.

(čtk)