Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková Foto: PF MU

Výbor zveřejní stanovisko k české kandidátce pro volbu soudce ESLP

Výbor pro volbu soudců ESLP zveřejní ve středu 22. září 2021 stanovisko ke třem kandidátům navrženým Českou republikou pro volbu soudce ESLP. Stanovisko, které obsahuje doporučení nebo nedoporučení kandidátek čtyř zemí, schválil Výbor v pátek 17. září 2021 po dvoudenním jednání. Zatím je neveřejné. Volba soudce se má odehrát za týden.

České justici to na dotaz potvrdil ředitel sekretariátu Výboru pro volbu soudců ESLP Guenter Schirmer. „Stanoviska budou zveřejněna ve středu 22. září 2021 pro všechny čtyři kandidátky ze čtyř zemí. Bohužel nemohu výsledek jednání Výboru sdělit dříve, takto to udávají pravidla,“ sdělil v telefonickém rozhovoru Guenter Schirmer.

Stanoviska ke kandidátkám čtyř zemí – České republiky, Ruské federace, Moldavska a Ukrajiny byla Výborem v pátek 17. září 2021 schválena, jak vyplývá ze zápisu z dvoudenního jednání Výboru. Do středy jsou však neveřejná.

Předseda senátu NSS Tomáš Langášek Foto: Jan Symon

Tato stanoviska jsou pro Shromáždění Rady Evropy významná a volitelé – přítomní poslanci stran a frakcí se jimi obvykle řídí. Volby nových soudců ESLP se mají uskutečnit 28. září 2021 od 10,00 hodin. Avšak u programu stále stojí poznámka „pravděpodobně“.

O funkci soudce Evropského soudu pro lidská práva  za ČR usilují soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon, soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková a soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek.

Státy mají navrhnout tři rovnocenné kandidáty

Všechna slyšení včetně slyšení českých kandidátů na soudce ESLP se nakonec v pátek 17. září 2021 odehrála, což podle informace České justice nebylo úplně jisté kvůli časové tísni vzhledem k přetrvávajícím problémům s ruskou kandidátkou. Ruské návrhy jsou problematickými už takřka rok, jak Česká justice již informovala s tím, že Výbor nemusí kandidátky Shromáždění Rady Evropy doporučit.

Ostatně sám Výbor pro volbu soudců ESLP upozorňuje, že státy mají předkládat tři rovnocenné kandidáty, stejně vhodné a plně kvalifikované pro roli soudce Evropského soudu pro lidská práva. „Shromáždění očekává, že všichni tři kandidáti předložení státem pro volbu na místo soudce u Evropského soudu pro lidská práva budou plně kvalifikovaní, aby měli volitelé při volbě náležitý výběr. Pokud usoudí jinak, může Shromáždění rozhodnout o odmítnutí seznamu kandidátů a požádat o nový,“ upozorňuje tento poradní orgán Shromáždění.

Soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon Foto: Nejvyšší soud

Výbor měl na stanovisko k ČR tři týdny

To se stalo už devětkrát a například Slovenská kandidátka byla odmítnuta dvakrát. Problémy s volbou soudce Evropského soudu pro lidská práva mělo v Radě Evropy v roce 2013 Slovensko, když vypršel mandát soudci Jánu Šikutovi, zvolenému za tuto zemi. Parlamentní shromáždění Rady Evropy odmítlo kandidátku Slovenska v roce 2013 i v roce 2014 a dvakrát si vyžádalo novou kandidátní listinu. Soudce Ján Šikuta proto dva roky, až do roku 2015 přesluhoval, jak Česká justice již dříve informovala.

Českou kandidátní listinu schválila na území národního státu česká vláda napodruhé teprve letos v červenci, dne 15. srpna ji odeslala do Štrasburku, ale teprve 3. září 2021, tedy tři týdny před plánovanou volbou, ji obdržel Výbor pro volbu soudců.

Irena Válová