Slovinští soudci už ve čtvrtek na hodinu přerušili práci Foto: PxHere

Záznam v Rejstříku trestů má 726 firem, loni byl trestů uložen rekordní počet

Záznam v Rejstříku trestů vedeným ministerstvem spravedlnosti má 726 firem, z toho 531 aktivních a 195, které byly již vymazány z obchodního rejstříku. Jejich počet přibývá. Vyplývá to z databází poradenské společnosti Dun & Bradstreet. Rekordních 160 trestů bylo uloženo loni, 132 v roce 2018 a 127 v roce 2019. Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob umožňuje stíhat, odsoudit a potrestat právnickou osobu, která spáchala trestný čin.

„Právnické osobě mohou být uloženy různé tresty. Od zrušení subjektu, propadnutí majetku, peněžitého trestu, po zákaz činnosti nebo zákaz plnění veřejných zakázek, účasti ve veřejné soutěži či zákaz přijímání dotací. Loni bylo odsouzeno 160 společností, což je dosud historicky nejvyšší počet. Letos přibylo prozatím dalších 102 firem se záznamem v rejstříku trestů,“ uvedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Mezi aktivními subjekty v 90 procentech případů jde o společnosti s ručením omezeným, téměř čtyři procenta shodně připadají na akciové společnosti a spolky, zbytek na další právní formy. Firmy, které spáchaly trestný čin, nejčastěji podnikají v pronájmu a správě nemovitostí (16 procent), zprostředkování velkoobchodu (14 procent), výstavbě budov (11 procent), nespecializovaném velkoobchodu (sedm procent).

Z hlediska obratu bylo odsouzeno 57 procent firem, které podle klasifikace ČSÚ tržby neuvádějí. Následují subjekty s ročním obratem mezi jedním a třemi miliony (devět procent) a společnosti s tržbami do 200.000 korun, respektive. s obratem mezi deseti a 30 miliony korun (shodně sedm procent). Na osm procent firem se záznamem v rejstříku trestů je také nespolehlivý plátce DPH. Nejvíc odsouzených firem má sídlo v Praze (30 procent) a Jihomoravském kraji (23 procent).

„Nástroj trestní odpovědnosti právnických osob je na vzestupu a každoročně se zvyšuje počet udělených trestů, nicméně nejde o nástroj, který by byl masivně využíván,“ uzavřela Štěpánová.

(čtk)