Senátorka Adéla Šípová Foto: Pirátská strana

Senátorka Šípová: Česká advokátní komora by měla mít protikorupční program

Protikorupční klima je třeba systematicky pěstovat. Proto by podle senátorky Adély Šípové (za Piráty) měla Česká advokátní komora (ČAK) přijmout protikorupční compliance program. Šípová kandiduje do vedení ČAK za platformu Otevřená advokacie. Osmý sněm ČAK se bude konat 22. října 2021 v Kongresovém centru Clarion Congress Hotel Prague.

Jak dlouho již jste advokátkou?
Advokátkou jsem osm let.

Jaké máte co se týče aktivit v rámci ČAK cíle?
Chtěla bych komoru pružnější, transparentnější a přívětivější k potřebám mladých advokátů.

Na co se ve své praxi specializujete?
Zejména na trestní právo a obhajobu a dále pak na právo veřejného zadávání. Zastupuji však i klienty v civilních věcech.

Co by měla ČAK změnit především?
Určitě se musí změnit způsob, jakým si advokáti vyřizují relativně jednoduché věci, které potřebují ke svému advokátnímu životu. Maximum se musí být schopné odehrát bez papíru, tj. od svého kancelářského stolu a samozřejmě elektronicky, přehledně a na základě minimálního počtu kliknutí. V tom komora nyní zaostává za veřejnou správou. Informační systémy totiž nestačí jen vybudovat, ale také dále rozvíjet a přizpůsobovat novým výzvám. 

Můžete shrnout program platformy Otevřená advokacie, za kterou kandidujete do vedení ČAK?
Program Otevřené advokacie řeší právě větší otevření se advokátům a koncipientům. Zahrnuje samozřejmě důraz na větší elektronizaci a digitalizaci, vyzývá také k transparentnějšímu hospodaření tak, aby členky a členové komory neměli důvody pochybovat o tom, zda se hospodaří s péčí řádného hospodáře. Uzavřenost totiž důvěře ve vztahu k instituci neprospívá. Náš program není nijak revoluční, jak se o něm někdy shůry hovoří. Obsahuje základní demokratické prvky, které jinak obvykle požadujeme od všem demokraticky volených zástupců. Za mě tedy není důvod nepožadovat je i od naší profesní samosprávy. Autorita totiž není něco automaticky daného, co přichází s právem sedět na koženém křesle. Autoritu si zástupce získává lidským přístupem k lidem, které zastupuje.

Navrhujete také, aby ČAK přijala protikorupční program. Z jakého důvodu?
Jde o standardní preventivní program, který je v takto velkých korporacích naprostou nezbytností. Považuji za velmi vhodné, aby jej ČAK měla, protože hospodaří se 160 miliony korun ročně, a to opravdu není zanedbatelná částka. Je vždy je lepší zaměřit se na prevenci než pak řešit případné následné nesrovnalosti. O hospodaření ČAK toho ostatně víme jen velmi málo. Vedení komory se spokojuje se zveřejněním jen naprosto základních informací, které ani nejsou rozvedeny do podrobnějších položek. Tedy zpět k tomu, o čem jsem mluvila výše. Jde o důvěru členek a členů KomoryProtikorupční klima je třeba systematicky pěstovat. Podle mě se nestačí prostě jen spokojit s tím, že řekneme, že jsme takový stav, jehož členové by se korupce nikdy nedopustili. Nikoho svým návrhem neobviňuji, pouze chci pomoci zavést preventivní programy. Vlastně mě překvapuje, že je naše Komora nemá, protože mnoho našich členů (i členů představenstva) tyto programy svým klientům pomáhají zavést a samozřejmě velmi dobře vědí proč. A já bych si přála, aby zrovna v naší Komoře to byl program, který nebude pouze na papíře, ale budeme jej mít na paměti všichni.

Eva Paseková