Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková Reprofoto: ČT

Šimáčková bude ve Štrasburku od 13. prosince, do té doby zůstane u ÚS

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková se ujme funkce u Evropského soudu pro lidská práva 13. prosince slavnostním prohlášením před plénem štrasburského soudu. Do té doby bude vykonávat svou funkci u českého Ústavního soudu (ÚS), sdělila dnes ČTK jeho mluvčí Miroslava Číhalíková Sedláčková.

Před odchodem z Brna do Štrasburku se musí Šimáčková ještě vzdát mandátu ústavní soudkyně, který zatím nedovršila – má trvat do roku 2023. O přesném termínu ani formě rezignace zatím Šimáčková ani ÚS neinformovali.

S odchodem Šimáčkové ztratí ÚS jednu ze dvou žen v současné patnáctičlenné sestavě. Nelze vyloučit, že post zůstane nějakou dobu neobsazený. Nového soudce jmenuje prezident, podmínkou je předchozí souhlas Senátu, který Miloš Zeman v minulosti nezískal u všech svých nominantů.

Evropský soud pro lidská práva se zabývá stížnostmi států, nevládních organizací či skupin jednotlivců na porušení Evropské úmluvy o lidských právech. Zasedá v něm 47 soudců, jeden za každý členský stát Rady Evropy. Soud není institucí Evropské unie.

Šimáčková nahradí Aleše Pejchala. Členové parlamentního shromáždění při nedávné volbě dali na doporučení svého poradního orgánu. Kromě Šimáčkové se o post ve Štrasburku ucházeli za Českou republiku také soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon a člen Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek.

(čtk)