Robert Tempel u soudu Repro: youtube

Tempel byl po 20 letech propuštěn z vězení, původně tam měl být doživotně

Věznici v Bělušicích na Mostecku dnes zhruba v 9:30 opustil Robert Tempel, zůstával tam po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu kvůli dřívějšímu trestu. Ve věznicích strávil zhruba 20 let. Zproštěn obžaloby z vraždy byl pro nedostatek důkazů po zásazích Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a českého Ústavního soudu. O jeho propuštění na svobodu dnes novináře informoval ředitel věznice Ondřej Kroupa. Tempel je třetí doživotně odsouzený, co vychází z vězení.

„Chci vás seznámit se skutečností, že na základě rozhodnutí okresního soudu v Sokolově jsme právě pana Tempela propustili,“ řekl bez dalších detailů ředitel.

Dvojnásobná vražda, za kterou byl Tempel potrestán, se stala na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle zrušeného rozsudku předal své oběti 400.000 korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně prý muže zastřelil a zasáhl podle obžaloby i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Tempel je třetí doživotně odsouzený, co vyjde z vězení. Prvním byl Jiří Kajínek, který si odpykával doživotí za dvojnásobnou vraždu a jemuž v květnu 2017 udělil milost prezident Miloš Zeman. Kajínek byl propuštěn po 23 letech strávených ve vězení.

Druhým byl František Müller, kterého k doživotí odsoudila německá justice za účast na pokusu o loupežnou vraždu klenotníka v Německu v roce 1995. Mezi českými odsouzenci na doživotí byl výjimkou – on sám nikoho nezabil, klenotník útok s vážnými následky přežil. V srpnu 2018 byl Müller podmínečně propuštěn po odpykání 20 let.

Soudkyně v Sokolově vydala ráno příkaz

Okresní soud v Sokolově dnes ráno rozhodl o propuštění Roberta Tempela, který po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu na Sokolovsku zůstával ve vězení kvůli dřívějšímu trestu. ČTK to na dotaz řekla mluvčí sokolovského soudu Gabriela Siegelová. Stížnosti Tempela vyhověl v úterý Ústavní soud (ÚS). Pokyn k propuštění Tempela na svobodu musel dát okresní soud v Sokolově.

„V dnešních ranních hodinách, ihned po začátku pracovní doby, byl soudkyni předložen ústavní nález, ta se s ním seznámila a příkaz k propuštění vydala,“ řekla ČTK Siegelová. Okresní soud tedy vydal příkaz k propuštění Tempela z věznice Bělušice na Mostecku, kde si odpykával dřívější trest.

Okresní soud v Sokolově měl dát na základě včerejšího rozhodnutí Ústavního soudu bezodkladně pokyn k propuštění Tempela na svobodu. Do datové schránky sokolovského okresního soudu ale nález ÚS do úterních 15:00, kdy na soudě končí pracovní doba, nedorazil. Podle ředitele věznice Bělušice Ondřeje Kroupy byli pracovníci zařízení připraveni pustit Tempela na svobodu i v noci, věznice však nedostala ze Sokolova signály, že soud pokyn vydá.


Jak se odehrával případ Tempel:

26. listopadu 2008 – Středočeský krajský soud nepravomocně uložil Robertu Tempelovi za vraždu dvou mladých mužů z léta 2001 doživotní trest vězení. Prvoinstanční senát tak v pátém kole procesu dospěl k jinému závěru než v minulosti plzeňský krajský soud. Kauza tedy má v české justici výjimečné postavení. Krajský soud v Plzni čtyřikrát Tempela osvobodil, ale Vrchní soud v Praze verdikt čtyřikrát zrušil. Tempel byl odsouzen až po přesunutí kauzy ke Krajskému soudu v Praze. Tempel vinu popíral, tvrdil, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek.

– Událost se podle spisu stala koncem srpna 2001 na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel zde měl podle obžaloby předat 400.000 korun za auto, které si chtěl koupit od Lukáše Svobody. Místo toho ale podle spisu vytáhl zbraň a Svobodu zastřelil. Zasáhl údajně i Michaela Vičara, který přijel se Svobodou, a následně jej prý dobil údery do hlavy. Obě těla podle obžaloby následující den za pomoci Lubomíra Václava zakopal ve Staré Vodě na Chebsku. Za účast na vraždě byl v minulosti stíhán i Václav, byl však soudy pravomocně osvobozen.

– Tempel si v té době odpykával souhrnný trest 13,5 roku vězení za loupeže. Novinář Janek Kroupa před časem uvedl, že Tempel patří k elitě mezi nájemnými vrahy, Tempel to popřel.

9. prosince 2009 – Pražský vrchní soud zamítl Tempelovo odvolání a potvrdil rozsudek.

15. března 2010 – Nejvyšší soud (NS) zamítl Tempelovu stížnost na podjatost Vrchního soudu v Praze.

29. listopadu 2011 – NS oznámil, že v létě odmítl Tempelovo dovolání.

8. června 2012 – Ústavní soud zpřístupnil usnesení, kterým v dubnu odmítl Tempelovu stížnost.

29. května 2014 – Odvolací Městský soud v Praze potvrdil, že Tempel nemá nárok na odškodné od státu za nepřiměřenou délku svého trestního řízení, které trvalo přes deset let.

25. června 2020 – Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku konstatoval, že Česká republika porušila Tempelova práva. Podle verdiktu ČR upřela Tempelovi právo na spravedlivý proces a proces nebyl dokončen v přiměřené lhůtě. Stát má proto Tempelovi vyplatit odškodné kolem 13.000 eur (zhruba 350.000 korun).

23. listopadu 2020 – ČR neuspěla se snahou zvrátit rozhodnutí ESLP. Rozsudek se stal konečným, a Tempel se tak mohl obrátit na český Ústavní soud s žádostí o obnovu svého trestního řízení.

29. července 2021 – Ústavní soud nařídil znovu otevřít Tempelovu kauzu. ÚS po zásahu ESLP revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí. Kauza se tak znovu vrátila k odvolacímu Vrchnímu soudu v Praze. Posledním platným rozsudkem se tak stalo nyní nepravomocné rozhodnutí Krajského soudu v Plzni z roku 2007, které Tempela obžaloby zprostilo.

5. srpna 2021 – Pražský vrchní soud rozhodl, že Tempel nepůjde do vazby a zároveň vydal příkaz k jeho propuštění z výkonu doživotního trestu odnětí svobody. Na svobodu ale propuštěn nebyl, protože ještě nevykonal zbytek dřívějšího trestu uloženého jiným soudem. Ve vězení zůstal kvůli loupežnému přepadení banky, za které byl původně odsouzen už v roce 1996. Z výkonu trestu byl sice podmíněně propuštěn, Okresní soud Karlovy Vary mu ho ale v březnu 2005 pravomocně přeměnil na nepodmíněný trest v délce 457 dnů.

6. srpna 2021 – Okresní soud v Sokolově odmítl propustit Tempela z vězení. Podle soudu si musí odpykat dříve uložený trest za loupež. Podle Tempelových advokátů je však muž ve věznici nezákonně – trest byl podle nich již promlčen nebo vykonán. Obrátili se proto opět na Ústavní soud.

14. října 2021 – Pražský vrchní soud pravomocně osvobodil Roberta Tempela viněného z dvojnásobné vraždy spáchané v roce 2001 na Sokolovsku. Odvolací senát potvrdil rozsudek plzeňského soudu z roku 2007 a zamítl odvolání státní zástupkyně.

19. října 2021 – Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti Tempela, jenž po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu na Sokolovsku zůstával ve vězení kvůli dřívějšímu trestu. Další držení ve výkonu trestu je neústavní, zdůraznil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

(čtk)