Házet kuličku na jedoucí auto je dětinské a bezohledné, konstatoval NS Foto: Pxhere

Za házení kuličky na jiné auto potvrdil Ústavní soud šestiletý trest

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Miroslava Štíbra, jenž si vyslechl šestiletý trest vězení za incident na silnici ve středních Čechách. V létě 2018 agresivně najížděl na auto a rozbil mu okno kuličkou z tvrdého materiálu. Vinu popíral, ve stížnosti uvedl, že na místě události vůbec nebyl, auto prý půjčil někomu jinému. Podle ústavních soudců je stížnost neopodstatněná, pachatele se podařilo přesvědčivě identifikovat. Usnesení je dostupné v databázi soudu.

„Obecné soudy provedly proces dokazování řádně a v souladu se zásadami volného hodnocení důkazů a materiální pravdy, dokazování nelze považovat za jednostranné,“ stojí v usnesení.

Nedávno odmítl dovolání pachatele také Nejvyšší soud, podle kterého nelze čin bagatelizovat tvrzením, že zranění způsobená pasažérům nebyla vážná a že řidič zasaženého auta dokázal bezpečně zastavit. Šlo prý o dětinské a bezohledné chování. „Manévr, při němž pachatel uprostřed rušného a hustého provozu, při vcelku vysoké rychlosti, z otevřeného okna vhodí do okna nic netušícího vedle jedoucího automobilu jakýkoli předmět, není možno označit jinak než jako nebezpečný,“ rozhodl Nejvyšší soud.

Štíbr podle obžaloby v srpnu 2018 na silnici z Prahy do Příbrami najížděl na volkswagen, ve kterém jela rodina se dvěma malými syny. Vynucoval si uvolnění levého jízdního pruhu, i když podle svědků byl velmi hustý provoz a oba pruhy byly plné.

Když řidič volkswagenu Štíbrovi neuhnul, ve zhruba 90kilometrové rychlosti ho zprava podjel a údajně hodil do okna na straně spolujezdce kuličku o průměru více než dva centimetry. Sklo z rozbitého okna pořezalo ženu na sedadle spolujezdce i jejího šestiletého syna, který seděl za ní.

Justice čin kvalifikovala jako pokus o těžké ublížení na zdraví. Už dříve byl Štíbr odsouzen za to, že v roce 2009 hodil cihlu po policejním autě a v roce 2015 napadl řidiče dodávky a postříkal mu sedadlo spolujezdce benzínem.

(čtk)