Ministr pro legislativu Michal Šalomoun Foto: Michal Šalomoun

Kdo je advokát a možný ministr Michal Šalomoun? Zastupoval divadlo proti Dukovi

V pondělí večer by Pirátská strana měla sdělit, zda se Michal Šalomoun (47) stane ministrem pro legislativu v nové vládě. O jeho nominaci rozhoduje v internetovém hlasování celostátní fórum. Šalomoun není členem strany, ale už dříve za Piráty kandidoval. Je advokátem se specializací na autorské právo v umění, externě vyučuje na Právnické fakultě Masarykovy univerzity.

Šalomoun vystudoval rozhlasovou a televizní dramaturgii a scenáristiku na Janáčkově akademii múzických umění v Brně (1999) a Právnickou fakultu Masarykovy Univerzity v Brně (PF MU; 2002); JUDr. (2003) a Ph.D. (2011) na PF MU

Je advokátem se specializací na autorské právo v umění, externě vyučuje na PF MU; politické funkce v současnosti nezastává.

Pracoval jako právník sekretariátu ředitelky Krajského úřadu kraje Vysočina (2003 až 2005), advokátní koncipient (2005 až 2008), od roku 2008 působí jako advokát; byl zastupitelem Třebíče (2010 až 2014, zvolen jako nestraník za Věci veřejné), za Piráty kandidoval jako nestraník do Senátu v Třebíči (2018, skončil třetí) a Evropského parlamentu (2019).

– Diplomovou práci na JAMU napsal na téma Humor seriálu Simpsonovi, titul JUDr. získal za práci nazvanou Právní ochrana názvů, postav a příběhů uměleckých děl v teorii a praxi, doktorát zakončil disertační prací Právní aspekty humoru (obě tyto práce vyšly knižně).

– Jako advokát se věnuje celé oblasti práva, jeho hlavní specializací je ale právo autorské. S Piráty spolupracoval například ve sporu s kolektivními správci, Pirátskou stranu zastupuje v trestním řízení ohledně obvinění související s provozováním internetové stránky www.sledujuserialy.cz. Je kritikem současného pojetí funkce kolektivních správců autorských práv, zastupuje také restauratéry, majitele obchodů, pořadatele koncertů nebo lázeňská zařízení (ty zejména ve sporech o úhradu poplatku za umístění televizorů na pokoje lázeňských pacientů).

– Zastupoval například brněnské Centrum experimentálního divadla (CED) ve sporu s kardinálem Dominikem Dukou, který po CED a Národním divadle Brno požadoval omluvu za uvedení dvou kontroverzních her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět v květnu 2018. Duka a jeho právník Ronald Němec, který se k žalobě připojil, chtěli omluvu, protože podle Duky silně zasáhly do jeho vyznání. Žalobu ale soudy zamítly, nyní se věcí ještě zabývá Ústavní soud.

– V roce 1995 získal za hru Jawa Honda na začátku října ocenění pro autora rozhlasových her do 30 let, kterou vypsal Český rozhlas a Sdružení pro rozhlasovou tvorbu za podpory ministerstva kultury a nadace Český literární fond. Byl také spoluautorem scénáře televizního filmu o mladém advokátovi Sejít z cesty (2012).

(čtk, epa)