Podezřelý student vystupoval na internetu pod různými jmény jako muž i jako žena, měl založeno několik e-mailových schránek a několik uživatelských profilů Foto: Pixabay

Policie podezírá studenta práv z kyberšikany a podvodů na internetu

Čtyřiadvacetiletého studenta pátého ročníku jedné právnické fakulty podezírají plzeňští policisté z kyberšikany a podvodů na internetu. Podle nich pod různými mužskými i ženskými jmény a profily lákal z mužů i žen intimní snímky a pak hrozil jejich zveřejněním, pokud nedostane zaplaceno. Je také podezřelý z podvodů při internetovém prodeji učebnic na na jedné pražské univerzitě. Muže ze Středočeského kraje policie obvinila z vydírání, sexuálního nátlaku a z podvodu při komunikaci na sociálních sítích. U soudu mu může hrozit až pětileté vězení, sdělila dnes policejní mluvčí Eva Červenková.

Na případu pachatele kyberšikany, jehož oběťmi se stali lidé z celé republiky, začali kriminalisté z Plzně pracoval loni v červnu. Tehdy se na ně obrátil šestadvacetiletý muž, který se na internetovém portálu seznámil s údajnou ženou a po krátké e-mailové konverzaci jí na její žádost poslal své intimní fotky. Domnělá žena ho pak základě těchto fotek začala vydírat a hrozila, že snímky rozešle všem jeho přátelům na sociálních sítích a celé rodině. Muž ve strachu poslal 60 dolarů. Během vyšetřování policie narazila na další podobné případy. Devětadvacetiletý muž ze středních Čech po nátlaku poslal údajné ženě elektronické dárkové poukázky do obchodu s elektronikou za 10.500 korun. Fotografii dekoltu mladé ženy, která nátlaku vyděrače odolala a neposlala mu peníze ani požadované intimní video, pak podezřelý muž podle policie na sociální rozšířil síti mezi její přátele, i když věděl, že žena nebyla v té době plnoletá.

Policisté při prověřování případu zjistili také podvody na sociálních sítích při prodeji učebnic na jedné pražské univerzitě, které bylo oznámeno na policii v Uherském Hradišti. Muž nabízel k prodeji učebnice za poukázky do obchodu s elektronikou. „Po zaslání poukazu kupujícím na e-mail přestal komunikovat, smazal svůj profil a byl nekontaktní. Takovýmto jednáním podezřelý muž poškodil celkem 17 studentů z různých vysokých škol a přišel si na částku blížící se 20.000 korun,“ uvedla mluvčí.

Stopy dovedly kriminalisty do malé obce ve Středočeském kraji, kde podezřelý muž bydlel. Letos v březnu tam police provedla domovní prohlídku, při které zajistila značné množství elektroniky, mimo jiné i stolní počítač, kalendář, různé písemnosti a šanony s dokumenty, řekla Červenková. Našli také dron, zakoupený zřejmě za získané dárkové poukázky. Podezřelý student vystupoval na internetu pod různými jmény jako muž i jako žena, měl založeno několik e-mailových schránek a několik uživatelských profilů, dodala policie.

(čtk)