Exekutor Pospíšil uznal svá pochybení Foto: Ivan Holas

Dohodu o vině a kárném opatření lze aplikovat i ve věcech soudních exekutorů, říká NSS

Padesátitisícovou pokutu za pozdní a nedostatečnou součinnost s kontrolními institucemi při výkonu své činnosti musí zaplatit soudní exekutor Exekutorského úřadu Ústí nad Labem JUDr. Vratislav Pospíšil. Definitivně tak minulý týden rozhodl kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS), který schválil dohodu o vině a kárném opatření mezi exekutorem a ministryní spravedlnosti v demisi Marií Benešovou. Soud tak potvrdil, že tento právní institut, v poslední době hojně používaný v kárných řízeních soudců a státních zástupců lze aplikovat i na provinění exekutorů.

Kárný návrh podala ministryně spravedlnosti v polovině srpna letošního roku kvůli soustavnému porušování povinností podle zákona o soudních exekutorech. Exekutor Pospíšil totiž nejméně v období od 7.8.2020 do 18.2.2021 neposkytoval ministerstvu a předsedkyni exekučního soudu řádně a včas potřebnou součinnost.

Konkrétněji bylo toto provinění při dnešním jednání specifikováno až ve stručném odůvodnění rozhodnutí kárného senátu – ve třech případech se měl exekutor vyjádřit k podaným stížnostem, v jednom pak k výsledkům kontroly na jeho úřadě. Vyjádření přitom zasílal i s několikaměsíčním zpožděním až po opakovaných urgencích a ne vždy kompletní (v jednom případě až po třech urgencích předsedkyně exekučního soudu a dvou urgencích ministerstva).

Jeho přístup vyhodnotila Benešová jako zjevný kárný delikt s nutností udělit liknavému exekutorovi pokutu, neboť už v minulosti mu byla stejná provinění vytýkána a doposud uložená opatření nepřinesla zlepšení. Na druhou stranu byla výše pokuty stanovena při dolní hranici, protože požadovanou součinnost nakonec exekutor poskytl, byť v některých případech pozdě a někdy rovněž v nedostatečném rozsahu. Podmínky pro dohodu splněny Hned poté, co se exekutor Pospíšil s obsahem kárné žaloby seznámil, projevil zájem uzavřít s navrhovatelkou dohodu o vině a kárném opatření. Bez výhrad uznal, že se zmíněných skutků skutečně dopustil, a souhlasil s jejich popisem, právní kvalifikací i navrhovaným…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Ivan Holas