Bývalý ministr vnitra Jan Hamáček a brzy policejní prezident Jan Švejdar. Foto: Policejní prezídium

Policejní prezident končí, rezonovalo sborem už v srpnu. Jen se o tom nesmělo mluvit na veřejnosti

Zpráva o tom, že policejní prezident Jan Švejdar ve své funkci skončí, není pro řadu insiderů z bezpečnostních kruhů vůbec nová. Jeho odchod z postu velitele policie se totiž řešil už na sklonku prázdnin, v srpnu. Ekonomický deník tuto informaci zachytil a Švejdara se na zvažovaný odchod zeptal, ale ten jej popřel. Aktuální odůvodnění jeho odchodu zní: že dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí a „zbytečně by komplikovalo věcné řešení současných policejních a bezpečnostních témat“. Média pak informují o názorovém nesouladu s novým ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

„Švejdar končí, mělo by to být na přelomu září a října,“ zněla informace z kruhu dobře informovaných zdrojů z policie, kterou získal Ekonomický deník na konci letošního srpna.

„Bude to ale popírat, co to jen půjde. Možná se ale termín odchodu prodlouží kvůli různým vyjednáváním a hledáním jeho nástupce,“ sdělilo Ekonomickému deníku hned několik pramenů.

Ekonomický deník proto položil Janu Švejdarovi několik otázek, které souvisely s informacemi o jeho plánovaném odchodu.

Na odchod Jana Švejdara se ptal Ekonomický deník už na sklonku srpna. Foto: Jan Hrbáček

Přesně jak předvídaly zdroje Ekonomického deníku, policejní prezident prostřednictvím svého aparátu tuto informaci vehementně popřel.

Reakce Švejdarovy mluvčí byla naprosto očekávaná. Foto: Jan Hrbáček

„Reakce asi nepřekvapila, typický Švejdar,“ zněla jedna z reakcí insiderů na odpověď na otázky Ekonomického deníku a ve stejném duchu se nesly i další ohlasy.

Plány na konec ve funkci se nakonec protáhly a modifikoval je i nástup nového ministra vnitra Víta Rakušana.

„Je to trucpodnik, protože ho kritizoval už Jan Hamáček. Čekal kritiku i od nového ministra. Policie je kritizovaná kvůli tomu, že byl Švejdar naprosto bezbarvý, nic koncepčního se neřešilo, ale jeho mluvčí psala na Twitter divoké kousky a on se o tom dozvídal až ex-post. Jezdil na mise do zahraničí, ale co se děje doma neřešil. Bohužel tímto způsobem rezignace zvolil nejhorší cestu. Policisté budou tři měsíce řešit, kdo je povede, a už teď se rozjíždí teorie, jestli to bude někdo z favoritů ODS nebo z Kolína (myšleno působiště nynějšího ministra vnitra Víta Rakušana – pozn. red.),“ sdělil Ekonomickému deníku zdroj ze Švejdarova okolí.

„Policejní prezident Jan Švejdar podá na začátku ledna žádost o odchod do civilu. Od policie plánuje odejít ke konci března. Oznámil to dnes na Twitteru. Uvedl, že dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí. Policejním prezidentem se Švejdar stal 1. prosince 2018. Funkční období šéfa policie je ze zákona pětileté,“ napsala ve čtvrtek ČTK.

„V pondělí 3. ledna 2022 odešlu ministru vnitra žádost o propuštění ze služebního poměru k datu 31. března 2022,“ sdělil Švejdar, který u policie působí více než 30 let. „Dospěl jsem k názoru, že moje další setrvání ve funkci není žádoucí a zbytečně by komplikovalo věcné řešení současných policejních a bezpečnostních témat,“ doplnil, napsala Česká tisková kancelář.

Svůj konec oznámil Jan Švejdar na Twitteru. Foto: Jan Hrbáček

„Učinit toto rozhodnutí pro mne bylo v osobní rovině těžké, profesně však bylo nevyhnutelné,“ uvedl čtyřiapadesátiletý Švejdar. Sdělil také, že je dál připraven plnit své povinnosti,“ napsala dále ČTK.

Server Deník N píše, že o Švejdarově odchodu jednal s policejním prezidentem 7. prosince nastupující ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Budoucí ministr komentoval ve čtvrtek večer Švejdarovo rozhodnutí jen krátkým tiskovým prohlášením: „Dosavadní práce policejního prezidenta Švejdara si vážím a budu jeho rozhodnutí o odchodu respektovat. Věřím, že naše spolupráce do konce března povede ku prospěchu celé Policii ČR, její motivaci i odhodlání,“ uvedl.

Ještě na začátku listopadu Rakušan řekl České televizi, že neplánuje žádné razantní personální kroky v řadách policie. Uvedl tehdy, že chce na schůzce se Švejdarem probrat reorganizaci policejních útvarů.

Dalším faktorem, který Švejdara u Rakušana oslaboval, byl jeho přístup ke covidu. Když se v listopadu začalo řešit, že policisté by měli být povinně očkováni, Švejdar napsal, že sbor by tím mohl přijít až o deset tisíc členů.

„Nejsem si ale jist, zda si policie může dovolit ztratit až deset tisíc kvalifikovaných lidi, kteří očkování doposud odmítají,“ uvedl na Twitteru. Toto prohlášení bylo následně korigováno s tím, že odchod tak velkého počtu policistů prý nehrozí.

Vít Rakušan tehdy nad Švejdarovým prohlášením kroutil hlavou: „A to je právě věc, se kterou mám problém: Jak může chodit na kontroly někdo, kdo není očkovaný, nebo dokonce očkování zásadně odmítá?“

Vít Rakušan odmítá, že by na Švejdarův konec ve funkci tlačil. Rozhodnutí o jeho případném pokračování v čele policie v čele policie čekal v novém roce a oznámení o rezignaci na post ministra překvapilo.

„Je pravda, že jsme měli témata, kde jsme se evidentně neshodli nebo neshodli jsme se úplně. Ale rozhodně odmítám, že bych jako člověk, který ještě nebyl ministrem, na pana Švejdara vyvíjel nějaký tlak,“ nechal se slyšet v pátek Rakušan.

Jan Švejdar u policie působí od roku 1987, začínal na oddělení v Peci pod Sněžkou. V minulosti byl také šéfem celorepublikové kriminální policie. Před nástupem do funkce policejního prezidenta byl ředitelem pardubické krajské policie.

„Rozhodnutí o konci vůbec těžké nebylo, nemá rád střety, a natož s politiky. Čekalo se jen na správný okamžik, aby konec nevypadal jako úprk před odpovědností,“ doplnil k vývoji Švejdarův kolega, který si přál bohužel zůstat v anonymitě.

Jan Hrbáček, Ekonomický deník