Vězeň při videokonferenci s advokátem Foto: Vězeňská služba ČR

Předseda ČAK Němec vyzývá kvůli covidu k využívání Skype obhajob

Na Českou advokátní komoru se obrátil generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis s prosbou o součinnost advokátů při snaze maximálně eliminovat riziko šíření nákazy infekčního onemocnění covid-19 v prostředí věznic a vazebních věznic, a to využíváním možnosti komunikace advokátů s vězněnými klienty online. Předseda ČAK Robert Němec mu podle Advokátního deníku vyhověl a advokáty k obhajobě on-line vyzval.

„Jako předseda České advokátní komory bych rád tuto prosbu podpořil, a proto si dovoluji vyzvat všechny advokáty, aby v případech, kdy osobní kontakt s vězněným klientem není nezbytně nutný, využívali možnosti komunikovat s vězněným klientem online prostřednictvím aplikace Skype. Připomínám, že tento způsob komunikace je možný od 16. dubna 2020 díky projektu „Skype obhajoba“, který realizovala Vězeňská služba ČR spolu s Českou advokátní komorou. Informace k tomuto projektu byly publikovány v článcích na stránkách Advokátním deníku dne 16. dubna 2020 – Nepřehlédněte: V ČR se zavádějí Skype obhajoby, zrychlil je nouzový stav a 20. dubna 2020 – Pokračování informací a rad jak efektivně na Skype obhajoby, na které odkazuji,“ uvedl v této souvislosti jako reakci na aktuální epidemickou situaci v ČR předseda ČAK Robert Němec a poděkoval advokátkám a advokátům za pochopení a spolupráci.

V praxi tento druh komunikace probíhá tak, že je vězeň předveden do místnosti, která je pro komunikaci technicky vybavena a personál věznice jej přes Skype spojí s příslušným advokátem či obhájcem. Možná doba rozhovoru byla z původní jedné hodiny navýšena na dvě hodiny. Přímá komunikace mezi vězněm a advokátem je bez účasti zaměstnanců VS.

(red)