David Rath komentuje rozhodnutí soudu Foto: ČJ

Přehledně: Z vězení vyšli bývalý ministr Svoboda nebo exsenátor Novák

Bývalý středočeský hejtman David Rath tento týden opustil věznici v Brně, kde si odpykal polovinu ze sedmiletého trestu za korupci. O jeho propuštění rozhodl v neveřejném jednání Krajský soud v Brně. Kdo z dalších politiků či zákulisních hráčů opustil už dříve výkon trestu?

Marek Dalík

Marek Dalík byl propuštěn z výkonu trestu Reprofoto: ČT

Podnikatel a někdejší blízký spolupracovník premiéra Mirka Topolánka (ODS) byl odsouzen na pět let za podvod při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Původně dostal čtyři roky vězení za to, že si při neformální schůzce řekl v roce 2007 o úplatek pro někoho z české vlády. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, žádal podle spisu půl miliardy korun. Rozsudek byl sice zrušen, po zásahu Nejvyššího soudu ve vleklé kauze padl nový verdikt. Soud dospěl k názoru, že podváděl, když se pokusil ze zbrojařů vylákat peníze. Nejvyšší soud později odmítl Dalíkovo dovolání a Ústavní soud ústavní stížnost. V listopadu 2019 byl po odpykání poloviny trestu podmíněně propuštěn.

Petr Kott

Lékař Kott byl na podzim 1998 za ODS zvolen do zastupitelstva Doks a o necelé čtyři roky později se stal i poslancem. V říjnu 2003 byl ze strany vyloučen, protože se kvůli opilosti nezúčastnil hlasování o reformě veřejných financí. Kott později posílil řady poslanců US-DEU a nakonec se stal členem ČSSD. Později byl blízkým spolupracovníkem sociálnědemokratického středočeského hejtmana Davida Ratha, v roce 2019 Kotta spolu s manželkou poslal soud na šest let do vězení za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici. Na svobodu byl podmíněně propuštěn po odpykání poloviny trestu loni v srpnu. Ještě ale čeká na definitivní verdikt ve druhé větvi korupční kauzy, kde mu prvoinstanční soud prodloužil trest na osm let vězení.

Petr Kott s manželkou Kateřinou Foto: Archiv manželů Kottových

Alexandr Novák

Bývalý senátor za ODS (ve funkci 2000 až 2006) byl v roce 2012 potrestán za přijetí úplatku, který dostal jako starosta Chomutova. Podle vyšetřovatelů v roce 1999 jako chomutovský starosta získal 43 milionů korun za zprostředkování prodeje akcií města v Severočeské energetice a Severočeské plynárenské společnosti. V dubnu 2013 jej k nástupu trestu odvezla policie. Za mřížemi strávil dva roky a měsíc, z vězení odešel v červnu 2015. Jeho předčasné propuštění se stalo terčem kritiky. Nyní je stíhán v kauze Regionálního operačního programu Severozápad. Na Štědrý den 2016 Nováka na žádost české strany na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem zadržela německá policie, v Německu strávil deset měsíců v německé vazbě, než byl vydán ČR.

Bývalý senátor a starosta Chomutova Alexandr Novák v říjnu 2010 u Okresního soudu v Chomutově. Foto: archiv

Roman Pekárek

Někdejší poslanec ODS (ve Sněmovně 2012 až 2013) byl ještě před nástupem do dolní komory odsouzen na šest let. Krajský soud v Praze někdejšího místostarostu středočeského Kolína v květnu 2012 potrestal za to, že si v roce 2009 řekl o milionový úplatek za sjednání prodeje městských pozemků za nižší cenu. Už jako poslanci mu v prosinci 2012 odvolací pražský vrchní soud snížil trest o rok; Pekárek dostal také pokutu 250.000 korun. Do vězení nastoupil v únoru 2013, na svobodu byl podmíněně propuštěn po odpykání poloviny trestu.

Ivo Svoboda

Někdejší poslanec ČNR za ČSSD (1990 až 1992) a později ministr financí vlády Miloše Zemana (1998 až 1999) byl spolu se svou blízkou spolupracovnicí Barborou Snopkovou souzen kvůli hospodářským trestným činům z druhé poloviny 90. let, kdy stál ve vedení mělnické továrny na dětské kočárky Liberta. V březnu 2004 soud Svobodu za podvod a zvýhodňování věřitele poslal na pět let do vězení, stejně jako Snopkovou. Do vězení Svoboda a Snopková nastoupili v létě 2005, káznice opustili v roce 2008. Svoboda zemřel v únoru 2017 ve věku 68 let.

(epa, čtk)