Zástupci Soudcovské unie na minulém sněmu, Libor Vávra uprostřed Foto: Soudcovská unie

Vávra: Návrh na zmrazení platů soudců je ústavně sporný ve více rovinách, je to lemplovství

Vládní návrh na zmrazení platů nemůže podle prezidenta Soudcovské unie obstát v několika rovinách. „Je tam tolik ústavně sporných věcí, že to podle mého názoru není náhoda, ale lemplovství,“ řekl České justici Libor Vávra. Dnes se měl sejít s novým ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem, ale setkání bylo odloženo na 8. února.

Podle Vávry už expremiér Andrej Babiš loni zjistil, že by si s podobným poslaneckým návrhem udělal ostudu a raději ho stáhl. „Ústavní soud řekl, že každá taková věc se musí projednat s justicí. To se nestalo,“ dodává Vávra. K tomu je diskutabilní, zda by u Ústavního soudu prošlo projednávání ve stavu nouze. To zpochybnil i ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

Plat soudců se nyní vyvíjí podle průměrné mzdy v celém národním hospodářství. Podle Vávry je o to více diskutabilní zmrazení soudcovských platů. „Už dříve Ústavní soud řekl, že zmrazení by se muselo týkat všech zaměstnanců státu. Přidává se ale učitelům, zdravotníkům a dalším. A podle nového výpočtu se podle mě ještě zúžila možnost, jak do toho sáhnout,“ upozorňuje prezident profesní organizace soudců. Upozornil také na to, že soudci již od ledna pracují za zvýšený plat oproti loňsku a tak by vláda platy vlastně musela snížit, což by mohl být další právní oříšek. Vávra doufá, že návrh neprojde přes Poslaneckou sněmovnu, jinak se soudci budou bránit žalobami. „S návrhem, který nyní zaznívá, se neztotožňuje v justici nikdo,“ dodává.

Vávra také připomněl rok 2014, kdy stát zpětně doplatil soudcům a žalobcům 1,2 miliardy korun na platech. Doplatek dostali kvůli tomu, že jim podle Nejvyššího soudu ministerstvo práce špatně počítalo platy. Soudci kvůli tomu tehdy podali na 1300 žalob. Vláda tehdy narovnání platů vyměnila za stáhnutí žalob. „Soudci se tehdy vzdali 3 miliard za slib, že přestanou ataky na soudcovské platy. A teď vidíme, jak to dopadlo,“ zlobí se šéf Soudcovské unie a připomíná, že při prvním nárazu pandemie Covid soudci kvůli zmrazení platů neprotestovali, protože krize zasáhla celou společnost. Podle informací České justice ale několik soudců v této souvislosti žaloby na stát připravuje.

Vláda schválila návrh ve středu. Sněmovna by ho mohla projednávat již příští úterý. Poslanci nejdřív musí rozhodnout, zda stav legislativní nouze trvá. Zrychlené schvalování v tomto režimu umožní schvalovat zákony včetně pozměňovacích návrhů třeba během jednoho dne. Sněmovna v tomto stavu jednala řadu měsíců od jara 2020, když projednávala předlohy související s opatřeními proti pandemii covidu.

Vláda v důvodové zprávě píše, že navrhované změny jsou v souladu s ústavu. „Platová restrikce dopadá stejně na představitele všech pilířů státní moci. Zároveň se jedná o úpravu striktně časově omezenou, a to v situaci, kdy se realizují úsporná opatření i ve vztahu k dalším skupinám osob odměňovaných z veřejných rozpočtů,“ stojí v důvodové zprávě. „Jsme v situaci, která je velmi vážná z hlediska narůstajícího schodku státního rozpočtu a celkové ekonomické situace ČR. Není to opatření jen vůči úzké skupině soudců nebo ústavních činitelů. My jsme dalším statisícům lidí, kteří pracují ve veřejném sektoru, platy nezvýšili,“ uvedl ministr práce Marian Jurečka. Kabinet návrh považuje za akt solidarity, neohrozí podle něj nezávislost či majetkové poměry soudců a státních zástupců.

Eva Paseková