Soudkyně měla řídit opilá, vezla dvě malé děti Reprofoto: Tv Nova

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalé soudkyně Lehké, řídila pod vlivem alkoholu

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalé ústecké soudkyně Markéty Lehké, která dostala podmínku a peněžitý trest za řízení pod vlivem alkoholu. Vinu odmítala. Pravomocný rozsudek pro ni znamenal konec v justici. Nejvyšší soud rozhodoval neveřejně, odůvodnění zatím nezpřístupnil. Výsledek potvrdila Šárka Tampová, místopředsedkyně Okresního soudu v Mostě, který se případem zabýval jako první instance.

Mostecký soud původně vyměřil Lehké desetiměsíční podmíněný trest, odvolací Městský soud v Praze snížil trest na čtyřměsíční vězení podmínečně odložené na 18 měsíců. Zákaz řízení snížil ze dvou let na rok a půl. Lehká navíc musí zaplatit peněžitý trest 100.000 korun.

Hlídka Lehkou podle obžaloby zastavila v prosinci 2019 poté, co sledovala její jízdu v Mostě. Při dechové zkoušce policisté ženě naměřili 1,8 promile alkoholu. Po pěti minutách naměřená hodnota činila 1,75 promile. S krevním testem Lehká nejprve souhlasila, následně odmítla.

U mosteckého soudu Lehká v minulosti uvedla, že si vzala léky na kašel a bolest v krku. Znalec obžaloby však vyloučil, že by naměřené hodnoty způsobily léky. Obhajoba neúspěšně poukazovala na nesprávné provedení dechové zkoušky.

„Jsem připravená přijmout odpovědnost za skutek, který jsem spáchala, ale ne za ten, který jsem nespáchala,“ uvedla Lehká u odvolacího soudu. Původně měl její odvolání řešit ústecký krajský soud, jehož byla Lehká místopředsedkyní. Vrchní soud v Praze proto rozhodl, že se odvoláním bude zabývat Městský soud v Praze.

Bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) Lehkou už dříve dočasně zbavila funkce. Pravomocné odsouzení čin znamenalo definitivní odejmutí taláru.

(čtk)