Polsko, Litva a Ukrajina navíc koncem března ustavily společný vyšetřovací tým (JIT), který teď bude prokuratura ICC podporovat Foto: Pixabay

Česká advokátní komora navrhne, aby ukrajinští advokáti mohli dočasně poskytovat právní služby v ČR

Česká advokátní komora navrhne ministerstvu spravedlnosti, aby přijalo dočasnou speciální úpravu pro ukrajinské advokáty, obdobnou, jaká platí pro evropské advokáty. Úprava by měla umožnit Ukrajincům poskytovat právní služby v České republice po dobu platnosti tzv. Lex Ukrajina v režimu dočasného či příležitostného výkonu advokacie.

Rozhodlo o tom na svém jednání dne 6. dubna 2022 představenstvo České advokátní komory.

„Představenstvo ČAK podporuje přijetí dočasné speciální právní úpravy k zákonu o advokacii, která by po dobu platnosti obecného zvláštního zákona (tzv. „Lex Ukrajina“) umožnila ukrajinským advokátům poskytovat právní služby na území ČR za obdobných podmínek jako tzv. evropští advokáti, tj. buď v režimu dočasného či příležitostného výkonu advokacie, anebo v režimu dočasného zápisu do seznamu evropských advokátů vedeného ČAK, pokud budou chtít poskytovat právní služby v ČR soustavně,“ uvádí se v informaci o rozhodnutí představenstva.

Lex Ukrajina je zvláštní zákon o udělování víz před válkou prchajícím Ukrajincům za účelem dočasné ochrany, o pracovním statutu Ukrajinců požívajících mezinárodní ochranu a o opatřeních ve školství a o sociálním a zdravotním zabezpečení těchto osob. Zákon schválila vláda s platností od 21. března 2022 v reakci na válku Ruska s Ukrajinou.

„Tento zvláštní režim by skončil společně s platností daného zákona. Ukrajinští advokáti by se tedy nestali natrvalo tzv. evropskými advokáty ve smyslu zákona o advokacii a evropských směrnic, ale měli by dočasně obdobná oprávnění. V tomto smyslu předloží ČAK co nejdříve svůj návrh Ministerstvu spravedlnosti,“ uvádí k tomu představenstvo České advokátní komory v informaci o jednání.

Jak dále vyplývá ze informace, za dar ve výši 1,2 milionu poděkoval České advokátní komoře viceprezident Ukrajinské národní advokátní komory Valentin Gvozdnyi, který se v pátek 1. dubna 2022 osobně zúčastnil zasedání evropských advokátních komor CCBE v Bruselu. „Viceprezident Valentin Gvozdnyi požádal ještě ČAK, aby v rámci pomoci ukrajinským uprchlíkům na území ČR připravila informační materiál zejména o možnostech získání zaměstnání, aby se běženci nestávali obětí nezákonných zprostředkovatelů,“ stojí dále v informaci.

Česká advokátní komora už dříve tyto informace shromáždila na svém webu a zorganizovala k problematice dva semináře. Informace budou přeloženy do ukrajinštiny.

Irena Válová