Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku Foto: Pxhere

Daňově podvody s LPG. Bratři Podlipní neuspěli ve Štrasburku se stížností

Bratři Podlipní neuspěli u štrasburského soudu se svojí stížností. Soudci v dnes zveřejněném rozhodnutí proti České republice uvedli, že je zjevně neopodstatněná a nedošlo k porušení práva na spravedlivý proces. Dnes o tom informovala Kancelář vládního zmocněnce ministerstva spravedlnosti. Bratři byli v minulosti odsouzeni za daňové podvody s LPG.

Bratři Podlipní zbohatli na prodeji pohonných hmot, provozovali síť čerpacích stanic s propan-butanem. Po několika raziích celníků a policistů v jejich podnicích však byli obviněni a později odsouzeni k odnětí svobody. Do vězení však nenastoupili a uprchli. Marka Podlipného zadrželi policisté v roce 2011 v Německu, Lubomíra o rok později v Praze.

Evropský soud pro lidská práva nyní posuzoval, zda přečtením svědeckých výpovědí v hlavním líčení u soudu bez přítomnosti stěžovatelů nebo jejich obhájců a použitím těchto výpovědí k odsouzení stěžovatelů došlo k porušení jejich práva na výslech svědků chráněného Evropskou úmluvou o lidských právech.

Jedná se o jednu z řady stížností podaných proti České republice kvůli odsouzení na základě výpovědi svědka, který již později nebyl dostupný. Vnitrostátní soudy stěžovatele v roce 2009 odsoudily za spáchání pokusu trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby k trestu odnětí svobody na šest let. Jako důkazy, ovšem jen podpůrné, sloužily mimo jiné i výpovědi svědka z přípravného řízení v režimu neodkladného a neopakovatelného úkonu, který později odjel na Ukrajinu, a svědka vyslechnutého v rámci mezinárodní právní pomoci na Ukrajině, avšak bez přítomnosti advokáta stěžovatelů. Jeho účast zapovídalo ukrajinské právo.

Soud ve Štrasburku rozhodl, že řízení jako celek bylo spravedlivé. Dotčené svědecké výpovědi byly totiž pouze podpůrnými důkazy, na jejichž základě nebylo založeno odsouzení stěžovatelů. Vina jim byla prokázána řadou dalších důkazů a sporné výpovědi nebyly takové váhy, aby znevýhodnily obhajobu, která nemohla být výslechu svědků přítomna.

(epa)