Armádní bojové vozidlo Foto: Armáda ČR

Vláda chce vysílat vojska do zahraničí bez souhlasu parlamentu. Kvůli Rusku i hybridnímu válečnictví

Bez uvedení účelu a bez souhlasu parlamentu chce vysílat vláda české vojáky do zahraničí až na dva měsíce. Důvodem je agresivní Rusko, terorismus, migrace, nárůst počtu nestátních aktérů ohrožujících mír a demokracii ve světě a hybridní válečnictví. Rozhodnutí vlády by však mohla nadpoloviční většinou zrušit jedna z obou komor parlamentu.

Novelu ústavního zákona navrhuje ministerstvo obrany na základě usnesení vlády ze začátku dubna. Vláda k jeho schválení potřebuje ústavní většinu v obou komorách Parlamentu.

Až doposud mohla vláda bez parlamentu rozhodnout o vyslání českých vojáků do zahraničí na 60 dnů jen ve třech zákonem jmenovaných případech: Kdy šlo o plnění závazků z mezinárodních smluv o společné obraně proti napadení nebo o účast na mírové operaci se souhlasem mezinárodní organizace a se souhlasem přijímajícího státu nebo o účast na pomoci při živelných a průmyslových katastrofách.

Stát se vrací k širokospektrálnímu chápání Nyní novelu článku 43 Ústavy, který upravuje vyhlášení válečného stavu, vysílání vojsk do zahraničí i pobyt cizích vojsk na území, navrhuje ministerstvo obrany. Činí tak na základě usnesení vlády ze začátku dubna. Podle novely by vláda měla vysílat české vojáky kamkoli do zahraničí na dva měsíce bez zákonem daného účelu bez souhlasu parlamentu. Totéž by platilo pro dvouměsíční pobyt cizích vojsk na území. K povolení průjezdů a přeletů cizích vojsk přibylo rozhodnutí o způsobu jejich povolování. Podle důvodové zprávy vláda k tento krok zdůvodňuje čtyřmi hlavními důvody. Prvním je „agresivní chování Ruska, které vyvrcholilo vojenským napadením Ukrajiny…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová