Takto by měl vypadat nový justiční areál podle dřívějších plánů ministerstva Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Stavba justičního paláce v Ústí začne v příštím roce, slibuje ministerstvo

Stavba justičního paláce v Ústí nad Labem má začít podle ministerstva spravedlnosti v příštím roce. Uvedla to mluvčí ministerstva Marcela Nevšímalová. Na novou budovu se čeká 20 let. Krajskému soudu současný objekt v záplavové zóně u Labe nestačí a pronajímá si prostory v centru. Původní budova je navíc ve velmi špatném stavu. Výstavba oficiálně slavnostně započala již v roce 2013.

Ministerstvo letos vyhlásilo veřejnou zakázku na správce stavby. Tým správce bude kontrolovat stavbu, dělat technický dozor a další činnosti. Zájemci se mohli přihlásit do 19. dubna. „Dále se pak ve druhém pololetí letošního roku předpokládá vypsání zakázky na zhotovitele. Sama stavba by měla být zahájena v roce 2023,“ uvedla mluvčí. Projektovou dokumentaci pro provedení stavby vypracovala společnost Arch.Design.

Předpokládaná cena je určena na základě naceněného výkazu výměr a je podle Nevšímalové ve výši přes dvě miliardy korun bez DPH. Plány zveřejněné v roce 2021 počítaly s tím, že v objektu bude pracovat zhruba 828 lidí, čímž by se stavba stala druhým největším justičním areálem v zemi po areálu Na Míčánkách v Praze, kde pracuje zhruba tisícovka lidí. Rozpočet se již o miliardu navyšoval. Je otázkou, o kolik se ještě bude muset zvýšit vzhledem k současnému raketovému růstu cen.

Podle plánů by v paláci ve čtvrti Bukov by mělo být 248 kanceláří, pět zasedacích místností a 30 jednacích síní. V objektu bude sociální zařízení, kuchyňky, podatelny, spisovny a sklady. Počítá se i s kuchyní a jídelnou či bufetem. Na parkovišti bude 316 míst.

O stavbě justičního areálu pro ústecký soud i státní zastupitelství se mluví od roku 2002. Současná budova, která funguje od roku 1974, potřebám soudu nevyhovuje. Leží v záplavovém území. Při povodních objekt několikrát zatopila voda a je v doslova havarijním stavu.“ Museli jsme udělat soustu stavebních a investičních akcí, abychom vůbec mohli ve staré budově zůstat. Životnost tzv. boletických panelů je omezená a museli jsme je draze vyměnit. A statik říká, že kdyby přišly další povodně, tak nebude možné budovu udržet,“ řekla před dvěma lety České justici předsedkyně soudu Lenka Ceplová.

Takto byla budova Krajského soudu v Ústí nad Labem zatopená v roce 2013 Zdroj: Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti

Kvůli chybějící velké soudní síni se nyní například proces ROP Severozápad, v němž čelí obžalobě z ovlivňování evropských projektů 27 bývalých politiků, podnikatelů a úředníků, koná u Okresního soudu v Litoměřicích.

Kvůli nedostatku místa už z budovy krajského soudu odešlo krajské státní zastupitelství a okresní státní zastupitelství. Obě instituce si zatím pronajímají prostory v soukromých budovách v centru města. V nové budově má sídlit krajský a okresní soud se státním zastupitelstvím, Probační a mediační služba, pobočka ministerstva spravedlnosti a ústecké pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Do budovy u Labe se už nevejde ani celý krajský soud. Pro potřeby správního soudnictví si pronajal kancelářské prostory v Paláci Zdar v centru. Do objektu na Střekově se přitom musí kvůli jeho špatnému stavu stále investovat, bylo nutné pořídit třeba klimatizaci do několika jednacích síní.

Na základní kámen neexistujícího justičního paláce v Ústí v říjnu 2013 poklepal prezident Miloš Zeman společně s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou, která byla tehdy členkou vlády Jiřího Rusnoka. Termín dokončení byl v té době odhadován na rok 2018.

(čtk, epa)