Předsednictvo Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) se na svém zasedání během VII. Právní konference na Seči v hotelu Jezerka vyjádřilo k řadě současných palčivých problémů, které obce a města trápí Foto: Svaz měst a obcí

Svaz měst a obcí žádá o úpravu zákona o veřejných zakázkách, chce možnost navyšování cen

Samosprávy měst a obcí v České republice se potýkají s prudkým nárůstem cen veřejných zakázek. Jsou způsobeny zvláště zdražováním stavebních materiálů a energií. Pružnějšímu zadávání brání zákon o veřejných zakázkách, proto by měla vláda najít právní řešení, které bude odrážet turbulentní vývoj cen. Metodická doporučení obcím neposkytují dostatečnou právní jistotu, řekl dnes novinářům místopředseda Svazu měst a obcí (SMO) ČR Pavel Drahovzal.

„Žádáme vládu, aby upravila zákon o veřejných zakázkách, abychom mohli v jejich průběhu změnu promítnout do příslušných smluv s dodavateli. Nechceme od zakázek odstupovat jsou to zakázky ve veřejném zájmu, ve prospěch našich občanů a my je chceme dokončit,“ uvedl Drahovzal. Podle něj radnice nechtějí čelit nařčením, že někomu zvýšily cenu zakázky, aniž by to mělo oporu v zákoně.

„Řada měst a obcí při realizaci veřejných zakázek dostává zpětnou vazbu od dodavatelů, že nejsou schopni dodržet původně nasmlouvanou cenu. Bohužel zákon o veřejných zakázkách nám neumožňuje cenu navyšovat v reakci zejména na extrémní výkyvy cen materiálů a energií,“ řekl Drahovzal. „V kleštích“ jsou tak města a obce stejně jako stavební firmy.

V upraveném zákoně by podle SMO měla být klauzule, že při extrémních výkyvech cen by se mohla změnit cena zakázky podle výše inflace. Inflační doložka by mohla vycházet například z údajů České národní banky. „Český statistický úřad není tak flexibilní, ale máme možnost konzultovat to s Česku národní bankou, která vývoj na trhu sleduje a nastavuje parametry, úrokové sazby a podobně. Vláda by měla nastavit, jak se máme jako veřejní zadavatelé chovat,“ řekl Drahovzal. Poukázal na to, že stejný problém se týká i státních organizací a jimi zadávaných veřejných zakázek.

SMO také navrhl vládě, aby zařadila strategické komodity jako plyn a elektřina do kategorie věcně usměrňovaných cen, tedy cen s regulovaným ziskem, jako je tomu u vody. „Chceme, aby nehrozilo nadbytečné zvyšování a marže do soukromého sektoru. Platíme to z veřejných rozpočtů a to, co dáme na energie a pohonné hmoty, tak bohužel nebudeme moci použít na investice,“ uvedl Drahovzal.

(čtk)