Europoslanec Stanislav Polčák Foto: Starostové

ČAK: Polčák poskytoval advokátní služby v kauze Vrbětice v souladu se zákonem

Česká advokátní komora(ČAK) prošetřila stížnosti na advokáta a europoslance Stanislava Polčáka v souvislosti s poskytováním právních služeb obcím z okolí vrbětických muničních skladů. Stížnosti podaly tři fyzické osoby a ČAK je neshledala důvodnými. České justici to sdělila mluvčí Komory Iva Chalouková.

Europoslanec, advokát a tehdejší místopředseda hnutí STAN Stanislav Polčák měl od čtyř obcí dostat celkem 7,75 milionu korun za právní pomoc při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. Odměny se nakonec vzdal. „Advokát poskytl kontrolnímu orgánu ČAK dokumenty, z nichž bylo možné učinit jednoznačný závěr, že advokát poskytoval svým klientům právní služby v intencích ustanovení § 1 odst. 2 zák. č. 85/1996 Sb. o advokacii, a to nejen v souvislosti s vymožením odškodění za škody vzniklé při výbuchu muničních skladů ve Vrběticích,“ uvedla Chaloupková. Kontrolní rada ČAK hodnotila jednání advokáta striktně z hlediska toho, zda postupoval v souladu se zákonem o advokacii, etickým kodexem a dalšími stavovskými předpisy. To je jediný rámec, v němž ČAK obecně jednání advokátů a advokátních koncipientů může posuzovat.

Polčák už dříve odmítl tvrzení, že od obcí měl dostat provizi za prosazení zákona. Šlo podle něj o náročnou advokátní práci, která trvala řadu měsíců.

V rozhovoru pro Českou justici vysvětlil, že ho starostové sami požádali, aby se angažoval nikoliv jen jako politik, ale jako právník a advokát a výši odměny stanovili sami. A také že právní služby podle uzavřené smlouvy poskytuje za stanovenou odměnu i v dalších oblastech – administrace veřejných zakázek a právní pomoc zdarma lidem, které zákon opomíjí.

(epa)