Lidé stejného pohlaví by podle novely měli v manželství stejná práva, jako je mají žena a muž Foto: Pixabay

Homosexuálové by podle návrhu mohli uzavřít manželství od poloviny příštího roku

Lidé stejného pohlaví by měli dostat možnost uzavírat manželství od poloviny příštího roku. Předpokládá to ohlášená novela občanského zákoníku, kterou dnes obdržela Sněmovna. Předlohu podepsal vždy jeden poslanec z pěti klubů, a to STAN, TOP 09, Pirátské strany, ODS a ANO. Podpisy podle očekávání nepřipojil nikdo z frakcí KDU-ČSL a SPD. Strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování. V minulém volebním období Sněmovna o uzákonění manželství i pro homosexuály nerozhodla.

Lidé stejného pohlaví by podle novely měli v manželství stejná práva, jako je mají žena a muž. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

„Základním principem navrhované právní úpravy je poskytnout stejnopohlavním párům a jejich dětem stejnou důstojnost a stejnou ochranu rodinného života, jaká je zákonem poskytována manželům a jejich dětem a zajistit jim tak rovné postavení nejen ve společnosti, ale i v právu,“ píšou předkladatelé v čele s Josefem Bernardem (STAN) v důvodové zprávě. Za TOP 09 novelu podepsala předsedkyně strany a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, za Piráty místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová, za ODS ministr kultury Martin Baxa a za ANO Jana Pastuchová.

Manželé stejného pohlaví by měli podle předlohy stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči.

Předkladatelé novely odmítli možnost řešení práv homosexuálních párů prostřednictvím úprav registrovaného partnerství. „Pouze otevření manželství i pro osoby stejného pohlaví přinese úplné zrovnoprávnění partnerů stejného pohlaví a dětí vyrůstajících v těchto rodinách,“ napsali ve zdůvodnění. Nynější registrovaní partneři by měli podle předlohy možnost uzavřít manželství bez toho, že by partnerství museli rušit, nebo v partnerství setrvat. Uzavírání nových registrovaných partnerství by už ale možné nebylo.

„Manželství pro páry stejného pohlaví není neprobádaným krokem, u kterého nevíme, co přinese. Zkušenosti ze zahraničí mluví zcela jasně – žádné negativní dopady na společnost se neprokázaly,“ zdůraznili autoři ve zdůvodnění.

Předlohu před projednáváním v zákonodárných sborech posoudí vláda. Má na to měsíc.

V minulém volebním období poslanci návrh na uzákonění manželství lidí stejného pohlaví rozjednali v listopadu 2018. Do druhého čtení jej poslali v dubnu 2021. Dál schvalování předlohy do konce volebního období nepostoupilo.

Iniciativa už vyvolala debaty i nyní. Předseda sněmovní frakce ODS Marek Benda varoval před kulturními válkami v době, kdy Česko tíží jiné problémy. Stejně jako šéf sněmovního klubu KDU-ČSL Marek Výborný zmínil možnost podání návrhu na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. I taková ústavní novela byla v dolní komoře již v minulém volebním období. Sněmovna ji podpořila v úvodním kole, dál se nedostala.

(čtk)