Zdeněk Zemek Foto: Eva Paseková

Dohodu o vině a trestu v kauze Zemkova solárního podvodu přezkoumá Nejvyšší soud

Nejvyšší soud (NS) přezkoumá dohodu o vině a trestu v kauze údajného solárního podvodu podnikatele Zdeňka Zemka staršího. Uzavřená dohoda mezi státním zastupitelstvím a obhajobou zahrnovala na tříleté vězení s podmíněným odkladem na pět let a zaplacení osmi milionů korun. Krajský soud v Brně však při schválení dohody připojil ještě náhradu škody státu 18,6 milionu korun, což později potvrdil Vrchní soud v Olomouci. NS obdržel dovolání před několika dny.

Obviněný, jenž se původně dohodl se státním zastupitelstvím, v dovolání namítá, že rozsudkem Krajského soudu v Brně byl „uveden v omyl“, uvedl bez dalších podrobností mluvčí NS Petr Tomíček.

Podle obžaloby Zemek spáchal zvlášť závažný zločin podvodu. Jeho solární elektrárna VT-Sun získala licenci 31. prosince 2010, kdy nebyla plně dokončená. Na poslední chvíli si tak vydobyla nárok na vyšší výkupní cenu elektřiny. Od roku 2011 garantovaná výkupní cena klesla z 12.150 korun za megawatthodinu na 5500 korun za megawatthodinu.

Přijetím dohody o vině a trestu se Zemek přiznal k tomu, že se dopustil podvodu a pokusu o podvod, když podepsal nepravdivý předávací protokol dokazující dokončení elektrárny v prosinci 2010. Zemek však dlouhodobě vinu popírá.

Soud už dříve poslal do vězení Zemkovy syny Alexandra a Zdeňka mladšího v případu solárních elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Podle verdiktu neoprávněně získali licence na základě nepravdivých revizních zpráv. Za přípravu závažného podvodu dostali oba nepodmíněné tresty šest let a devět měsíců vězení.

(čtk)