Petr Hůrka se v minulosti stal právníkem roku Foto: ČAK

„Superúředník“ Petr Hůrka oznámil, že ke konci září skončí ve funkci, mluví se o bossingu

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Petr Hůrka na konci září skončí ve funkci. Uvedl, že své působení na ministerstvu spojil s přípravou materiálu o modernizaci státní správy, který dnes odevzdal. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl serveru Deník N, že důvodem Hůrkovy rezignace byly stížnosti zaměstnankyň v Hůrkově sekci. Hůrka řekl, že stížnosti se týkaly tzv. bossingu, tedy šikany ze strany nadřízeného. Popřel, že se choval nevhodně a že zmíněné stížnosti vedly k jeho odchodu.

„Působení v sekci pro státní službu jsem spojil s přípravou koncepčního materiálu Modernizace státní služby. Proto jsem dnes s odevzdáním tohoto materiálu vládě a ministru vnitra oznámil ukončení své služby k 30. září 2022,“ uvedl Hůrka ve vyjádření, které poskytlo ministerstvo vnitra. Hůrkovo odvolání na dnešním zasedání podle výsledků formálně potvrdila i vláda.

Ministr Rakušan uvedl jiné důvody pro Hůrkův odchod. „Důvodem byly záležitosti související s atmosférou, která panovala v jeho sekci,“ řekl Deníku N. „Vycházeli jsme z podnětu, který podaly zaměstnankyně jeho sekce. Obdrželi jsme ho někdy v červnu a začali jsme se jím neprodleně zabývat,“ doplnil.

„Jak pro pana náměstka, tak pro zaměstnankyně sekce byla situace v této chvíli taková, že měli oboustranně pocit, že vzájemná spolupráce není možná,“ řekl serveru Rakušan. Neupřesnil, na co si pracovnice v Hůrkově sekci stěžovaly. „Spíš to bylo něco ve smyslu bossingu a tak dále,“ řekl Deníku N k obsahu stížností Hůrka. „Kolegů a kolegyň na sekci si maximálně vážím. Na koncepční věci a na to, jak má vypadat státní služba do budoucna, jsme měli odlišný názor, to připouštím. Odmítám ale jakékoliv jiné důvody,“ dodal.

Rakušan později uvedl, že s odborným výkonem náměstka byl spokojen. Na rezignaci se dohodli na společném jednání. „Důvody jako takové bych nechtěl konkretizovat, ale ne kvůli nějakému zamlžování,“ řekl. Doplnil, že jeho úkolem je řešit podání zaměstnanců ministerstva, což učinil. Týkala se atmosféry na pracovišti, více nechtěl prozradit s odkazem na příslib diskrétního přístupu k lidem, od kterých podání dorazila. „Pro mě je důležité, že se na ministerstvu vnitra žádný typ problémů nezametá pod koberec,“ dodal.

Hůrku do funkce takzvaného superúředníka jmenovala předchozí vláda Andreje Babiše (ANO), funkce se ujal v červenci 2020. Na ministerstvo vnitra přešel z ministerstva práce a sociálních věcí, kde působil jako náměstek pro řízení sekce legislativy. Stal se nástupcem Josefa Postráneckého, který z funkce předčasně odešel poté, co nastoupil na vnitru na pozici státního tajemníka. Hůrku jmenoval kabinet na šest let, a to na základě doporučení výběrové komise.

Dvaapadesátiletý Hůrka je expertem na pracovní právo. Od září 1997 působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, kde je od roku 2010 docentem na katedře pracovního práva a práva sociálního zabezpečení. V letech 1997 až 1998 pracoval na České správě sociálního zabezpečení a od roku 2001 na částečný úvazek na ministerstvu práce a sociálních věcí jako odborný referent v odboru pracovněprávní legislativy, náměstkem se stal v roce 2016.

(čtk)