Van Quickenborne na sociálních sítích uvedl, že je v bezpečí a v dobrých rukou Foto: Natalie Behring

Belgický ministr spravedlnosti je pod policejní ochranou, hrozil mu únos

Belgický ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne je pod policejní ochranou poté, co byli v Nizozemsku o víkendu zadrženi čtyři lidé podezřelí z přípravy jeho únosu. Van Quickenborne z údajného spiknutí obvinil drogovou mafii, uvedla dnes agentura AP.

Van Quickenborne na sociálních sítích uvedl, že je v bezpečí a v dobrých rukou. V nadcházejících dnech ale bude muset vynechat některé naplánované aktivity. Ve videu, které odvysílala veřejnoprávní vysílací společnost RTBF, uvedl, že mu ve čtvrtek volal federální prokurátor Frederic Van Leeuw, který ho varoval, že mu hrozí únos. V projevu sdělil, že incident ho motivuje k ještě tvrdšímu postupu proti drogové mafii.

Belgický premiér Alexander De Croo řekl, že hrozba vůči Van Quickenbornovi je nepřijatelná. „Dovolte mi, abych se vyjádřil jasně: nenecháme se nikým zastrašit,“ napsal De Croo na twitteru.

Federální prokuratura dnes uvedla, že kromě čtyř zatčených byla ve vozidle ve městě Kortrijk, kde je Van Quickenborne starostou, nalezena automatická zbraň a láhev s benzinem.

Přístavní město Antverpy, kam denně připlouvají tisíce kontejnerů, je jedním z hlavních evropských přístavů a Belgie se stala centrem pro pašování kokainu do Evropy. Během posledních dvou let belgická policie provedla několik desítek zatčení při operacích nebývalého rozsahu.

V roce 2020 bylo v Evropě zabaveno přes 214 tun kokainu, což představuje šestiprocentní nárůst oproti předchozímu roku. Evropské monitorovací centrum pro drogy a závislosti (EMCDDA) uvedlo, že v roce 2022 by toto množství mohlo dosáhnout 300 tun.

Rozšíření trhu s kokainem v Evropě vedlo také k nárůstu násilí a korupce. Tvrdá konkurence mezi překupníky vedla k většímu počtu vražd a zastrašování.

„Řeknu to jasně: lidé, kteří za tím stojí, dosahují pravého opaku toho, o co usilují. To mě utvrzuje v přesvědčení, že musíme bojovat dál,“ řekl Van Quickenborne. „Zločinci se cítí v pasti. Ten pocit je správný. Protože my budeme pokračovat v boji proti organizovanému zločinu, a to s většími silami a prostředky než dosud,“ dodal.

Poté, co byla v říjnu 2020 rozbita zločinecká síť obchodníků s drogami, která se spoléhala na zkorumpované policisty a dodávala do západní Evropy kokain v hodnotě stovek milionů dolarů, federální prokurátor uvedl, že tato operace ukázala, jak moc obchod s drogami proniká do belgické společnosti.

„Je velmi znepokojující vidět, jak se zločinci mohou zapojit do nejvyšších sfér a pokusit se ušpinit zákonný svět penězi z trestné činnosti,“ řekl tehdy Van Leeuw.

(čtk)