Obžaloba tvrdila, že bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL, TOP 09) a ředitel ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk způsobili státu škodu zhruba 777 milionů korun Foto: Top 09

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo Vlastě Parkanové, vyplatilo jí 1,6 milionu

Ministerstvo spravedlnosti (MSp) se omluvilo někdejší ministryni Vlastě Parkanové za nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení. Zároveň uznalo částečně nároky Parkanové na peněžitou kompenzaci, a to ve výši 1,6 mil. Kč. Úředníci přitom dospěli k závěru, že dosud neřešili srovnatelný případ s tak „masivním zásahem do osobní a pracovní sféry“.

„Ministerstvo spravedlnosti tímto JUDr. Vlastě Parkanové vyslovuje omluvu za nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení, v jehož důsledku bylo vydáno nezákonné rozhodnutí o zahájení jejího trestního stíhání,“ zní oficiální omluva MSp, kterou podle informací České justice před časem obdržela Vlasta Parkanová.

Vedle omluvy ministerstvo také uznalo částečně nárok Parkanové na finanční satisfakci, a to za nemajetkovou újmu způsobenou nezákonným trestním stíháním a pak také za neúměrnou délku trestního řízení. Dohromady ministerstvo Parkanové vyplatilo 1,6 mil. Kč. 

V rámci posuzování výše odškodnění ministerstvo konstatovalo, že se jednalo o „masivní zásah do osobní a pracovní sféry žadatelky“. Při určení výše odškodnění museli úředníci přihlédnout k tomu, že „trestní stíhání bylo vedeno pro čin bezprostředně související s výkonem vysoké politické funkce“ i to, že obdobný případ dosud neposuzovali. 

Právnička Vlasta Parkanová byla až do svého trestního stíhání poslankyní, mandát vykonávala od roku 1997. Zastávala funkce místopředsedkyně vlády, ministryně spravedlnosti a také obrany. V době, kdy zastávala posledně jmenovanou funkci ve vládě Mirka Topolánka, bylo rozhodováno o nákupu transportních letadel pro potřeby Armády České republiky. Vláda se nakonec rozhodla akceptovat nabídku letadel CASA, přičemž došlo k částečnému výměnnému obchodu za armádou nevyužívaná letadla L-159.

Policie pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) nejdříve Parkanovou obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku. V řízení před soudem se však nepodařilo prokázat úmysl, a proto státní zástupce žádal Parkanovou odsoudit alespoň za nedbalost při výkonu funkce veřejného činitele. Nalézací a posléze i odvolací soud však Vlastu Parkanovou obžaloby zprostily, dovolání i přes naléhání vedoucí VSZ v Praze Lenky Bradáčové nepodal ani nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Od zahájení trestního stíhání do pravomocného skončení věci uplynulo více jak devět let.

Petr Dimun