Bývalý šéf slovenské speciální prokuratury Dušan Kováčik Reprofoto: Tv Joj

Úplatek byl ve zvláštní knize. O čem je další korupční kauza bývalého slovenského speciálního prokurátora?

Bývalý speciální prokurátor a nyní pravomocně odsouzený korupčník Dušan Kováčik má další problém. Zatímco si bývalý první muž speciální prokuratury odpykává osmiletý trest vězení, čeká ho další hlavní líčení – opět v korupční kauze. I tentokrát jde o případ, kdy měl jako šéf prokuratury převzít úplatek 50 tisíc eur. Liší se pouze obsazení hlavních aktérů a způsob předání peněz. O případu podrobně informoval server Aktuality.sk.

„Úplatek se přijímal ve speciálně upravené knize, v níž byl vyříznut otvor. Jeden z klíčových svědků celého případu uvedl, že když předával balíček peněz zamaskovaný v knize, připadal si jako ve filmu. Nadšeně tuto historku šířil dál mezi své přátele a kolegy a policie získala několik očitých svědků,“ zveřejnily Aktuality.sk.

Kováčik bude čelit obvinění společně s podnikatelem Petrem Koščem, který je v případu rovněž obviněn. Muž s přezdívkou pan X je stíhán za údajné předání úplatku, zatímco zvláštní státní zástupce ho měl přijmout.

Přestože přezdívka pan X oficiálně nezastává žádnou funkci ve státních orgánech, několik svědků z bezpečnostního prostředí hovoří o jeho obrovském vlivu na Slovenskou informační službu a o jeho kontaktech s policií a politiky.

Dvojice obvinění od počátku popírá. Košč je navíc již více než rok na útěku. Když ho policie loni na jaře obvinila a chtěla zatknout, doma ho nenašla. Od té doby na něj soudy vydaly zatykač, ale Košč se policii nevydal.

Bankovky v knize

Příběh o korupci se měl odehrát v roce 2016.

Podle bývalého policejního důstojníka Bernarda Slobodníka, klíčového svědka v případu, zorganizoval Košč spíše nestandardní setkání. Jedním z účastníků byl tehdy nově jmenovaný šéf Slovenské informační služby Anton Šafárik, druhým Dušan Kováčik. Tito muži se sešli v prostorách nestátní církevní nemocnice Milosrdných bratří v Bratislavě a usedli v jedné ze zasedacích místností.

Skutečnost, že k setkání v tomto složení skutečně došlo, potvrzuje nejen Slobodník, ale i Šafárik a Kováčik. Košč však od počátku nebyl ani přítomen, protože prý utekl. Závěr měl být klíčový.

Slobodník tvrdí, že mu Košč předal knihu v tvrdé vazbě a řekl mu, že je určena pro Kováčika. První stránky byly standardní, ale zbytek knihy byl upraven. Do vystřižené části byly údajně vloženy bankovky v hodnotě 500 eur.

Další dva účastníci jednání – Šafárik a Kováčik – situaci neviděli.

Když „jednání“ skončilo, předal Slobodník při odchodu z budovy knihu zvláštnímu prokurátorovi s tím, že je od jeho přítele Košče. Pak se muži rozešli.

Slobodník byl prý tímto záhadným způsobem předávání úplatku tak fascinován, že si připadal jako ve filmu. Poté příběh vyprávěl svým kolegům a známým. Nyní vystupují jako očití svědci.

Obviněný bývalý státní zástupce opakovaně popřel, že by úplatek přijal.

V hlavní roli Dodo

Úplatek, který Kováčik údajně převzal spolu s brožurkou, byl podle závěrů vyšetřování poděkováním za to, že se speciální prokurátor postaral o citlivý případ.

Národní kriminální agentura v rámci vyšetřování mafiánské skupiny Sýkora v letech 2015 a 2016 narazila na podezření, že podsvětí pomáhal policejní úředník Jozef Rehák, přezdívaný „Dodo“. Členové skupiny měli za peníze přebírat informace z policejního prostředí, ale také z policejních odposlechů, neboť později tomuto oddělení přímo šéfoval.

Současně policie pracovala také na případu pozemků. Podezření směřovalo k podnikateli Marku Trajterovi (dříve stíhanému společně se Sykorskými, skutek objednání vraždy byl promlčen) a jeho obchodnímu partnerovi Petru Koščovi.

Padesátitisícový úplatek Kováčíkovi tak měl být odměnou za vyřešení výše uvedených případů ve prospěch podezřelých. V překladu budou zameteny pod koberec.

Podle některých svědků se Rehák s Koščem také dobře znali a měli si vyměňovat informace.

Klíčový svědek Slobodník sám čelí trestnímu stíhání, ale zároveň spolupracuje s policií a vypovídá o mnoha případech trestné činnosti.

Slobodník se s Koščem dlouhá léta přátelil a po jeho rozhodnutí objasnit trestnou činnost vyprávěl vyšetřovatelům příběh o tom, jak se stal spojkou mezi speciálním prokurátorem Kováčikem a panem X.

Pod kobercem

Podle obžaloby, kterou bude brzy projednávat Specializovaný trestní soud, měl Košč na společné schůzce požádat speciálního prokurátora o laskavost: zařídit, aby případ vyšetřovaný kolem Jozefa „Doda“ Řeháka už nedohlížel prokurátor Peter Kysel, aby mu byl případ odebrán a předán jinému podřízenému.

Svou roli v této věci měl sehrát i tehdejší šéf policejní inspekce, dnes již zesnulý Milan Lučanský. Ze své vedoucí pozice údajně zařídil, aby případ Rehak nevyšetřovala NAKA, ale policejní inspekce a jeho podřízení. O tom vypovídal i Lučanského bývalý kolega a pozdější šéf inspekce Adrián Szabó, upozornily Hospodárske noviny.

Přesně takový požadovaný postup byl nakonec reálně naplněn. Na konci léta 2016 přišel Dušan Kováčik do kanceláře svého kolegy, státního zástupce Kysely. Případ mu odebral a oznámil, že se jím bude zabývat inspekce.

Zvláštní státní zástupce pak případ podezřelého policejního úředníka Rehaka přidělil jinému kolegovi. Vyšetřovatel inspekce trestní stíhání zastavil a státní zástupce s tímto postupem souhlasil.

Vztahy mezi Kováčikem a Kyselou jsou od té doby napjaté a speciální prokurátor si dokonce jednou zavolal svého kolegu do kanceláře a řekl mu, aby si sbalil věci a do pěti dnů odešel do jiné kanceláře. Kysel však dodnes neodešel, naopak, v současné době dohlíží na další korupční kauzu, v níž figuruje exfunkcionář Rehák. Popsal také svou zkušenost s Kováčikem při výslechu kandidátů na šéfa prokuratury.

Rehák v minulosti popřel, že by se jednalo o obchody v jeho prospěch.

Případ kolem pozemku, kde byl Košč podezřelý, zase skončil u Slobodnikova přítele – vyšetřovatele. Rovněž upustil od trestního stíhání.

Exšéf tajné služby: Naprostý nesmysl

Bývalý šéf Slovenské informační služby a Koščův dlouholetý přítel Vladimír Pčolinský v rozhovoru pro Aktuality.sk poznamenal, že korupční kauza kolem jeho známého nedává smysl. Naznačil, že Košč by neměl důvod dávat úplatek za objasnění případu policisty Dodo Reháka, protože jejich vztahy byly poškozeny.

„Naprostý nesmysl. Protože vím, jaký byl vztah mezi Koščem a Rehakem, a nevidím důvod, proč by to někomu dělal na schůzce s člověkem, kterého vidí poprvé, a ještě jsou tu další svědci,“ řekl Pcholinský.

Obžaloba však nabízí jiné vysvětlení, které se opírá o několik svědků – Košč podle svých známých uvedl, že se obával, že prostřednictvím stíhání Jozefa Reháka se chce policie dostat k němu, a že pokud by Rehaka stíhala, mohl by pod tíhou obvinění prozradit informace o vlastní spolupráci.

„Kontaktovali jsme Koščkovu právničku Evu Mišíkovou. K případu se odmítla vyjádřit s tím, že je v současné době před soudem. Kováčikův advokát Erik Magál pro Aktuality.sk uvedl, že ´můj klient důrazně popírá, že by se dopustil činu, z něhož je obviněn´,“ napsaly Aktuality.sk.

Potvrdil, že se bude aktivně účastnit slyšení. „Využijeme všech právních prostředků, abychom v případu prokázali jeho nevinu,“ dodal obhájce.

(hrb)