Schůze Senátu Foto: Senát

O senátní nominaci na zástupce ombudsmana by se mohli utkat čtyři zájemci

O senátní nominaci na zástupce ombudsmana by se mohli utkat čtyři zájemci. Oficiálně budou adepti oznámeni v úterý 11. října, až volební komise projedná, zda splňují všechny předpoklady, uvedla senátní tisková tajemnice Lada Faldynová. Lhůta pro přihlášky dnes v poledne skončila. Senát má volit dva kandidáty příští týden ve středu, prezident Miloš Zeman už své dva adepty zveřejnil.

Zástupce veřejného ochránce má do konce října vybrat Poslanecká sněmovna z kandidátů, které jí dodají Senát a prezident. Zeman opětovně navrhl advokáta a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelku z neparlamentního hnutí Trikolora a právníka Petra Scholze, který byl interním ombudsmanem Energetického regulačního úřadu.

Funkce ombudsmanova zástupce se uvolnila letos poté, co na ni rezignovala Monika Šimůnková kvůli rozepřím s veřejným ochráncem práv Stanislavem Křečkem. Kritizovala jeho výroky na adresu Romů nebo přístup k dětským právům a přítomnosti otců u porodu. Poté, co se ke kritice přidal i Senát, Křeček své zástupkyni odebral veškerou agendu. Šimůnková se rozhodla odejít, v září se stala členkou vládní rady pro lidská práva.

O funkci podle serveru Seznam Zprávy.cz projevili zájem vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm, ombudsmanka na ministerstvu obrany Lenka Marečková, ředitelka právní sekce Kanceláře veřejného ochránce práv Jana Gregorová a právník Jakub Kříž z katolické organizace Opus Dei, který je odpůrcem potratů a sňatků stejnopohlavních párů.

Schorm byl před dvěma lety jedním z kandidátů na funkci veřejného ochránce práv, tehdy ale u poslanců uspěl Křeček. Někdejší disidentku Marečkovou na zástupkyni ombudsmana navrhoval v roce 2000 tehdejší prezident Václav Havel a o 19 let později Zeman spolu s Šimůnkovou.

(čtk)