Belgie se potýká s velkým počtem migrantů Ilustrační foto: Pixabay

ESLP vydal první předběžné opatření. Afričan si stěžoval na hlad, svrab a neposkytnutí ubytování

Historicky první předběžné opatření na základě stížnosti Afričana kvůli neposkytnutí ubytování v zařízení pro žadatele o azyl vydal Evropský soud pro lidská práva (ESLP) proti Belgii. Občan Guinei žije od července v Belgii na ulici, kde trpí zimou, hladem a svrabem. Soud nařídil, aby mu Belgie poskytla ubytování a uspokojila jeho potřeby materiální pomocí. Je to první rozhodnutí tohoto druhu a Soud i nadále přijímá stejné stížnosti, uvádí k tomu štrasburský soud.

O vydání předběžného opatření proti Belgii rozhodl Evropský soud pro lidská práva 31. října 2022, jedenáct dní po podání stížnosti Camara v. Belgie, že dochází k nezvratnému poškození lidské důstojnosti. Jde o stížnost Afričana ze státu Guinea v západní Africe, který požádal belgické orgány o mezinárodní ochranu 15. července 2022. Od té doby žije na ulici.

„Toto je první případ tohoto druhu. Soud i nadále přijímá stejné stížnosti,“ podotýká k rozhodnutí Evropský soud pro lidská práva.

V Belgii trpí hladem, zimou a svrabem

Proč si žadatel o azyl na Belgii stěžuje? Afričanovi belgický stát od července neposkytl ubytovací služby ani materiální zabezpečení: „Od té doby žije na ulici a nemá přidělené místo v přijímacím zařízení Federální agentury pro příjem žadatelů o azyl (Fedasil) z důvodu údajného naplnění kapacity sítě pro přijímání žadatelů o azyl v Belgii,“ uvádí informaci k předběžnému opatření ESLP.

Po vyčerpání všech opravných prostředků, které měl k dispozici, se stěžovatel dne 20. října 2020 obrátil na štrasburský soud pro předběžné opatření, kterým se vládě Belgie ukládá vymoci soudní příkaz poskytnout Afričanovi nouzové ubytování a materiální pomoc k uspokojení jeho základních potřeb.

„Na podporu své žádosti stěžovatel uvedl, že kromě stále většího chladu a vlhkosti, trpí hladem a zdravotními problémy. Odkazoval také na epidemii svrabu mezi žadateli o azyl žijícími na ulici, která se zhoršovala v důsledku chudých hygienických podmínek. Uvedl, že nebyl schopen najít lékaře, který by provedl rychlou kontrolu jeho zdravotních problémů,“ stojí v informaci Soudu o rozhodnutí o předběžném opatření.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku Foto: Pixabay

Soud se rozhodl nařídit belgickému státu, aby vykonal příkaz vydaný bruselským francouzsko jazyčným pracovním soudem a poskytl stěžovateli ubytování a materiální pomoc k uspokojení jeho základní potřeby, popisuje Soud obsah předběžného opatření.

Belgie neplní zákon, advokáta ignoruje

Stěžovatel před soudem ve Štrasburku pan Abdoulaye Camara je žadatelem o azyl ze západoafrické Guinei. Tři dny po příjezdu do Belgie požádal 15. července 2022 o mezinárodní ochranu. Od té doby mu Fedasil nepřidělil místo v přijímacím zařízení, a žije na ulici, uvádí ve faktech případu Evropský soud pro lidská práva.

Abdoulave Camara ze západní Afriky se proto obrátil na bruselský pracovní soud ve francouzském jazyce s tvrzením o riziku vážného a nezvratného poškození lidské důstojnosti a žádal, aby bruselský soud Fedasilu přikázal plnit zákonné povinnosti.

Soud dne 22. července 2022 nařídil Fedasilu, aby stěžovatele ubytoval v přijímacím středisku nebo hotelu nebo jiném vhodném zařízení, pokud by neměla být k dispozici žádná místa a zajistit jeho příjem, jak je definován § 6 zákona ze dne 12. ledna 2007, s výhradou sankcí za nedodržení. Dne 29. července 2022 byl soudní příkaz doručen společnosti Fedasil.

Avšak požadavky právního zástupce pana Camary na zajištění ubytování a základního materiálního zabezpečení zůstaly bez odezvy.  Dne 12. října 2022 proto musel advokát doručit příkaz s výzvou k zaplacení a splnění exekučního titulu. Fedasil však nezaložil žádost ani nesplnil příkaz, který mezitím nabyl právní moci.

Podle Afričana porušila Belgie čtyři články Úmluvy

Ve stížnosti adresové Evropskému soudu pro lidská práva si Abdoulave Camara stěžuje na porušení Článku 3 Úmluvy – zákaz nelidského nebo ponižujícího zacházení, protože nebyl ubytován v přijímacím zařízení.

S odvoláním na Článek 6 – právo na spravedlivý proces) ve spojení s Článkem 13 – právo na účinnou nápravu si Afričan rovněž stěžuje si na nevykonání příkazu ze dne 22. července 2022 a na nedostatek účinné nápravy.

Podle Článku 8 – právo na respektování soukromého a rodinného života rovněž tvrdí, že došlo k porušení jeho práva na fyzickou integritu a tím i jeho soukromý život.

Úplný text zprávy je zde.

Irena Válová