Jedno z kárných řízení u Nejvyššího správního soudu Foto: Ivan Holas

Státní zástupkyně měla zfalšovat protokol, nadřízený se s ní dohodl na snížení platu

Státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství (OSZ) v Českých Budějovicích Dana Koptišová čelí kárné žalobě, kterou na ni podal její nadřízený, a to za údajné zfalšování protokolu. Jako kárné opatření je navrženo jen mírné snížení platu.

Dlouholetá státní zástupkyně Dana Kopištová čelí kárné žalobě, jejíž důvody nejsou v kárné praxi obvyklé. Kopištová se totiž měla podle svého nadřízeného, vedoucího OSZ v Českých Budějovicích, letos v březnu uchýlit k podvodu. Měla totiž zfalšovat protokol o podání oznámení občana.

To nejdříve přijala Kopištová sama a učinila si o něm pouze osobní poznámky. Den na to však měla vyhotovit protokol, že k oznámení došlo ten den a oznamovatel byl poučen o svých právech. Protokol měla následně podepsat a opatřit také falešnými podpisy oznamovatele a zapisovatelky, která měla být jednání přítomna. Takto vyhotovený protokol pak nechala zpětně zaevidovat.

Přesto tyto okolnosti vedoucí OSZ navrhl velice mírné kárné opatření, a to snížení platu o 5 procent na dobu 5 měsíců. V průběhu řízení byla navíc uzavřena dohoda o vině a kárném opatření, které odpovídá původně navrženému postihu.

Vzhledem k tomu, že si kárný senát v čele s předsedou Petrem Mikešem vyhradil na projednání věci delší čas, než bývá u navržených dohod obvyklé, dá se usuzovat, že má senát o sjednané dohodě vážné pochybnosti.

Petr Dimun