Od roku 2013 vykonává v kanceláři vládního zmocněnce funkci zástupce Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Petr Konůpka je novým vládním zmocněncem pro zastupování ČR před Evropským soudem pro lidská práva

Novým vládním zmocněncem pro zastupování ČR před Evropským soudem pro lidská práva (ESLP) bude právník Petr Konůpka. Dnes to schválila vláda, sdělil na dotaz ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Konůpka doposud působil jako zástupce Víta Alexandra Schorma, který vykonával funkci zmocněnce vlády u štrasburského soudu přes 20 let a od loňského listopadu se stal zástupcem veřejného ochránce práv.

Svůj záměr navrhnout čtyřiačtyřicetiletého Konůpku za Schormova nástupce projednal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským. „Ten dopisem ze dne 3. ledna 2023 vyjádřil jmenování plnou podporu,“ uvedl Řepka.

Zmocněnec pro zastupování před ESLP je zaměstnancem ministerstva spravedlnosti, v jehož rámci řídí kancelář vládního zmocněnce jakožto samostatný odbor.

Funkci zástupce vládního zmocněnce vykonává Konůpka od roku 2013. Právo vystudoval na Univerzitě Karlově, titul v oboru mezinárodního práva lidských práv získal na pařížské univerzitě Panthéon-Assas. V minulosti působil v senátu Mezinárodního trestního soudu pro Rwandu. O Evropské úmluvě o lidských právech a judikatuře ESLP publikuje odborné články a přednáší na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, pro Justiční akademii i pro Radu Evropy.

ESLP řešil v období od vzniku samostatné České republiky do konce roku 2021 celkem 827 stížností proti ČR. Ve 321 případech neshledal žádné porušení úmluvy o ochraně lidských práv, alespoň jedno porušení pak zjistil v 225 kauzách. U dalších 31 případů Česko porušení úmluvy samo uznalo.

Naprostou většinu stížností podaných do Štrasburku soud žalované vládě nenahlašuje. Proces jejich projednávání končí tak, že je odmítne samosoudce, nebo administrativním odmítnutím pro nesplnění formálních náležitostí. Předloni například soud oznámil české vládě 14 nových stížností, dalších 332 jich odmítl a 147 čekalo na vyřízení. Tato čísla se meziročně příliš nemění.

(čtk)