Soudce Robert Spano na konferenci Foto: ECHR

U soudu ve Štrasburku skončili dva soudci předčasně, nepočkali na vystřídání

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) má nyní jen 44 soudců. Soudci za Island a Dánsko opustili soud v rozporu s Úmluvou, když nepočkali na vystřídání a od soudu odešli. Tohoto kroku se dopustili bývalý předseda Robert Spano spolu s místopředsedou Jonem Fridrikem Kjolbro. Robert Spano ohlásil svůj přechod k právnické firmě v Londýně ještě před koncem mandátu ve Štrasburku. Dánsku zamítli kandidátku kvůli pohlaví, Island ji změnil

Od září 2022 má Rada Evropy po vyloučení Ruska 46 členských států, které obsazují křesla soudců Evropského soudu pro lidská práva. Soudců je ale už několik měsíců jen 44. Dva soudci, za Island a za Dánsko, opustili Soud, aniž by vyčkali volby nového soudce. Jejich mandáty zůstávají neobsazené.

To je v rozporu s článkem 23, odst. 3 Úmluvy, který říká: „Soudci zastávají funkci, dokud nejsou nahrazeni. Poté, co byli nahrazeni, však pokračují v projednávání těch případů, které již začali posuzovat.“

Případem bývalého předsedy ESLP islandského soudce Roberta Spano, který Soud opustil bez náhrady, se už podle záznamu z 22. prosince 2022 Soud zabývá: „Křeslo soudce Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku bude neobsazené od 31. října 2022. Soud se zabývá případy, které mu předkládají jednotlivci a smluvní státy kvůli údajnému porušení ustanovení Evropské úmluvy o lidských právech nebo jejích přílohy. Smlouva nabyla právní účinnosti na Islandu podle článku 1 zákona č. 62/1994 o Evropské úmluvě o lidských právech (ECHR). Soud se skládá z jednoho soudce z každého smluvního státu Úmluvy, srov. článek 20 úmluvy,“ upozorňuje dokument předkládaný generálním tajemníkem Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Dokument č. 15671 z 22. prosince 2022 je v plném znění zde.

Bývalý předseda soudu už je v nadnárodní firmě v Londýně

Jak se to mohlo stát? Mimo jiné tím, že státy vysílají k Evropskému soudu pro lidská práva stále mladší právníky. Oba muži padesátníci na vrcholu svých sil i kariéry zjevně ztratili po devíti letech služ

by soudce ve Štrasburku perspektivu profesního růstu i ocenění, takže využili příležitosti, kterou jim někdo nabídl.

Týká se to přinejmenším jednoho z nich, bývalého předsedy Soudu, někdejšího islandského ombudsmana Roberta Spano. Jak jinak by bylo možné, že už 27. října 2022 pobočka nadnárodní právní firmy s důrazem na mezinárodní obchod v Londýně hlásí, že její tým po skončení mandátu dne 31. října 2022 rozšíří předseda Evropského soudu pro lidská práva Robert Spano.

Bývalému místopředsedovi Soudu Dánovi Jonu Frideriku Kjolbro zase mezitím vycházejí knihy o ESLP a Úmluvě se životopisem, kde stojí že zastává funkci místopředsedy ESLP do 31. března 2023, přičemž soudce Kjolbro ukončil angažmá u Soudu 30. listopadu 2022 rovněž bez náhrady a bez vyčkání volby nového soudce za Dánsko.

Jednopohlavní kandidáti na soudce

Jak došlo k tomu, že soudci opustili svá křesla v rozporu s Úmluvou, aniž by podle pravidel Soudu vyčkali příchodu nového soudce?

Evropský soud pro lidská práva Foto: Adrian Grycuk

Island byl vyzván k předložení návrhu na nové soudce už v květnu 2022. Jak vyplývá ze záznamů Výboru pro volbu soudců, který vydává doporučení nebo nedoporučení Parlamentnímu shromáždění při volbě nových soudců, dva ze tří navržených soudců za Island stáhli k 15. červnu 2022 svoji kandidaturu. Třetí to však neučinil, což znesnadnilo debatu, zda je kandidátka stažená, nebo nikoli. Nakonec po dlouhých peripetiích došlo k výměně dvou jmen. Nová kandidátka má být předložena nyní v lednu. To však nic nemění na faktu, že soudce, který měl vyčkat ve funkci, už u Soudu není.

Jiný problém má Dánsko, které 29. září 2022 předložilo „jednopohlavní kandidátní listinu“, což Výbor pro volbu soudců zamítl. Nepomohla ani konzultace a vysvětlení o výjimečné situaci z úst dánského ministra spravedlnosti.  „Výbor uspořádal výměnu názorů s dánským ministrem spravedlnosti, panem Mattiasem Tesfayem ohledně důvodů, proč mezi třemi kandidáty užšího výběru nebyla žádná žena,“ stojí v zápisu Výboru z 12. října 2022.

„Výbor neshledal ,mimořádné okolnosti´ odůvodňující výjimku z pravidla, že jednopohlavní seznamy jednotlivců jsou povoleny pouze v případě, že kandidáti patří k nedostatečně zastoupenému pohlaví (v současnosti ženy).  Proto vyzval Shromáždění, aby seznam odmítlo a požádalo dánskou vládu, aby předložila nový seznam kandidátů zahrnující alespoň jednoho muže a jednu ženu,“ stojí doslova ve zprávě Výboru pro Parlamentní shromáždění, které dne 14. října 2022 kandidátku odmítl. Dánský soudce však mezitím Soud opustil.

Úplný dokument č. 15626 ze 12. října 2022 je zde.

Soudci, kteří nezahodili mandát

Potíže s neschválením kandidátky nemá jen Dánsko nebo Island. Jak vyplývá z tabulky mandátů soudců a procesu volby nových soudů, některé země jsou pozadu s předložením kandidátky, kterou se jim nedaří sestavit. Jiným zemím je kandidátka opakovaně zamítána.

To je příkladě případ Polska, kterému Výbor pro volbu soudců ESLP respektive Parlamentní shromáždění Rady Evropy zamítly kandidátku 14. března 2021 a 19. ledna 2022. Už v minulosti zamítla Rada Evropy dvakrát kandidátku Slovenska, a to v roce 2013 a 2014.

Slovenský soudce Ján Šikuta ale nikam neodešel, nýbrž setrval ve funkci podle Úmluvy až do roku 2015. Právě tak polský soudce Krzysztof Wojtyczek přesluhuje a čeká na vystřídání, aniž by v rozporu s Úmluvou zahodil mandát.

Další volby nových soudců Evropského soudu pro lidská práva se konají 24. ledna 2023.

Úplný přehled obsazených mandátů a plán volby nových soudců je zde.

Irena Válová