Soudit dítě je často neefektivní, působit mají jiné nástroje Foto: Pixabay

ČR musí zavést povinné zastoupení advokátem u dětí, bude to stát 25 milionů

Povinnost stanovit a zaplatit advokáta trestně neodpovědným pachatelům do patnácti let bude muset řešit vláda. Neexistenci této povinnosti vytýká České republice Evropský výbor pro sociální práva. Děti mají mít právního zástupce už ve fázi policejního vyšetřování. Sociálně slabým musí advokáta se specializací na děti zaplatit stát. Rozpočet to bude stát asi 25 milionů ročně. Stát také zavede možnost nepostavit tyto děti před soud. Trestná činnost dětí stoupá.

Vyplývá to z rozsáhlého návrhu novely zákona o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže, jak ho předkládá ministerstvo spravedlnosti. Návrh je v současnosti v připomínkovém řízení.

V současnosti mají trestně neodpovědné děti do patnácti let právo na advokáta, ale nikoli povinnost právního zastoupení. Jinak je tomu u mladistvých, kterým stát musí zajistit obhajobu a ustanovit advokáta ex offo. Nyní se tento princip má sjednotit.

Podle stávající praxe v případech dětských zločinců policie pouze objasňuje a dokumentuje trestný čin, neboť trestní stíhání je nepřípustné. O podání vysvětlení dítěte mladšího 15 let je pak vyrozuměn jeho zákonný zástupce.

Neexistence povinnosti mít advokáta neprospívá chudým

Na rozdíl od mladistvého pachatele má dítě nyní „pouze“ právo, nikoli povinnost mít advokáta: „Toto právo nicméně není spojeno s povinností orgánů činných v trestním řízení přítomnost právního zástupce tohoto dítěte při úkonu zajistit; právní úprava rovněž nepočítá (pomineme-li právní pomoc poskytovanou v omezeném rozsahu podle zákona o advokacii) s možností dítěte mladšího 15 let žádat o bezplatné právní zastoupení,“ uvádí se v důvodové zprávě.

„V praxi pak může být zejména pro sociálně slabé rodiny obtížné toto právo dítěte efektivně realizovat (a to i s přihlédnutím k podmínkám, za kterých lze žádat o poskytnutí bezplatné právní pomoci podle zákona o advokacii,“ dodává k tomu ministerstvo spravedlnosti v důvodové zprávě, podle které jde rovněž o realizaci práva na spravedlivý proces podle Článku 6 Úmluvy. Úplný návrh včetně důvodové zprávy je zde. Advokáta ustanoví soudce, náklady zaplatí stát Proto ministerstvo spravedlnosti navrhuje rozšířit zákon o § 89c, jehož první odstavec má znít takto: § 89c Povinné právní zastoupení Podle návrhu si dítě bude moci obhájce zvolit, pokud k tomu ve lhůtě nedojde, ustanoví…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová