Evropské instituce kritizují dlouhodobě segregaci romských dětí v ČR Ilustrační foto: Pixabay

ČR podle ECRI nepokročila v integraci Romů ve školách, nechrání dost ani homosexuály

Česká republika nerealizovala doporučení Evropské komise proti rasismu a netoleranci (ECRI) z roku 2020, která ji vyzývala, aby vymýtila segregaci romských dětí ve školách. ECRI, která je orgánem pro sledování lidských práv Rady Evropy, to uvedla v dnes zveřejněné hodnotící zprávě. ECRI v roce 2020 rovněž České republice doporučila, aby vytvořila národní strategii s cílem vypořádat se s nesnášenlivostí vůči lidem z komunity LGBT+ a jejich diskriminaci. To Česko podle ECRI provedlo jen částečně.

„Úřady ve své politice učinily pokusy vymýtit segregaci romských dětí ve školách a vyčlenily určité finanční prostředky na vyřešení tohoto problému. To však zatím v praxi nevedlo k žádným zásadním změnám,“ napsala Evropská komise proti rasismu a netoleranci na adresu České republiky.

Komise rovněž zaznamenala, že české úřady pracují na návrhu strategie pro zajištění rovnosti lidí ze skupiny LGBT+, strategie však dosud nebyla přijata.

Co se týče Slovenska, úřady podle ECRI zatím neprovedly její doporučení vypracovat akční plán zaměřený na posílení rovnosti osob z komunity LGBT+. Pouze částečně pak Slovensko realizovalo doporučení poskytovat povinné předškolní vzdělávání, a to i v obcích s vysokým podílem romských dětí.

Evropská komise proti rasismu a netoleranci v této souvislosti upozorňuje, že útok z 12. října 2022 v Bratislavě, který měl za následek smrt dvou osob z komunity LGBT+, byl posuzován na nejvyšší politické úrovni jako důsledek dlouhodobého užívání nenávistných projevů proti LGBT+ v politice.

Pokud jde o druhé doporučení Slovensku, ECRI registruje, že docházka do mateřské školy se stala povinnou pro všechny děti, které dosáhly věku pěti let, a že se plánují opatření ke zvýšení předškolní docházky. Zdůrazňuje však, že romské děti i nadále trpí nedostatečnou kapacitou mateřských škol, nedostatečným územním pokrytím, nedostatkem zaměstnanců a přetrvávající segregací, zejména v menších městech. Tyto závěry jsou založeny na odpovědích vlády a informacích získaných z jiných zdrojů, podotýká ECRI.

Evropská komise proti rasismu a netoleranci uvádí, že hodnotící zpráva se týká pouze prioritních doporučení komise a neposkytuje analýzu celkového vývoje boje proti rasismu a netoleranci v daných zemích.

(čtk)