NÚKIB varuje před instalací i používáním TikToku na zařízeních přistupujících k systémům kritické informační infrastruktury Foto: Pixabay

Přehledně: TikTok vyvolává obavy a čelí omezením v mnoha západních zemích

K oficiálnímu varování před sociální sítí TikTok se tento týden přidaly i české úřady, když Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před instalací a používáním této aplikace na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury a dalším významným informačním systémům. NÚKIB sdělil, že aplikace představuje bezpečnostní hrozbu. Zvážit používání aplikace i to, co skrze ni lidé sdílí, doporučuje úřad i široké veřejnosti. K podobnému kroku v minulosti přistoupily i jiné státy.

– Platforma TikTok je založena na nahrávání a publikování krátkých videí, která mezi sebou sdílejí převážně náctiletí. Aplikace dříve umožňovala uživatelům vytvářet krátké videoklipy o délce maximálně 15 vteřin, později byla délka prodloužena na tři minuty a nyní je možné nahrávat videoobsah s délkou až deseti minut. Podle dat agentury We are Social má více než miliardu aktivních uživatelů a na celém světě je šestou nejpoužívanější sociální platformou. V EU má přibližně 125 milionů aktivních uživatelů. Jako taková bude podléhat novému nařízení EU o digitálních službách.

– V několika zemích již čelí aplikace regulaci nebo zákazu kvůli údajným kybernetickým hrozbám. TikTok také často čelí kritice kvůli tom, že se na něm objevuje množství dezinformačních videí, nebezpečných výzev a pornografických snímků a že podporuje závislost nezletilých na mobilním telefonu. K nejsledovanějším světovým uživatelům TikToku patří americká tanečnice Charli d’Ameliová, italsko-senegalský influencer Chaby Lame nebo filipínsko-americká ne příliš známá zpěvačka Bella Poarchová.

– Majitelem aplikace je čínská společnost ByteDance, která v listopadu 2017 koupila firmu musical.ly se sídlem v Šanghaji, která provozovala obdobnou aplikaci cílenou na americký trh. Uživatelská základna této aplikace byla sloučena do vlastní aplikace Douyin, což se stalo základem pro expanzi spojené aplikace na západní trh pod názvem TikTok. Úspěch TikToku se odráží i v jeho příjmech z reklamy. Ty v roce 2022 dosáhly více než 11 miliard dolarů, což představuje trojnásobný nárůst během jediného roku.

– TikTok se sice snaží ujistit vlády a regulační úřady, že k osobním údajům uživatelů nemá přístup a že s obsahem nemůže manipulovat vládnoucí Komunistická strana Číny ani nikdo jiný pod vlivem Pekingu, ale bez většího úspěchu. Řada států již sáhla k regulaci nebo částečnému zákazu kvůli kybernetické hrozbě a některé země se zase obávají šíření jiných než oficiálních informací. Již v roce 2020 například TikTok zakázala Indie, což zdůvodnila obranou své suverenity. Stalo se tak po konfliktech na hranici s Čínou.

– Loni v březnu aplikace omezila služby v Rusku, a to kvůli novému zákonu, který hrozí tvrdými postihy za šíření jiných než oficiálních informací o ruské armádě. Loni v srpnu zrušil svůj účet na TikToku, kde se zaměřoval na mladší publikum, britský parlament. Učinil tak po stížnostech některých vysoce postavených konzervativních poslanců, kteří vyjádřili obavy ohledně bezpečnosti dat na této platformě.

NÚKIB- vydal varování před instalací a používáním TikToku, označil jej za bezpečnostní hrozbu Foto: Pixabay

– Letos v únoru zakázala Evropská komise svým zaměstnancům používat TikTok na služebních zařízeních s odkazem na možnou kybernetickou hrozbu. Zaměstnanci komise již nyní nesmějí TikTok používat na služebních zařízeních a od 15. března nebudou smět ani na těch soukromých, na nichž mají zároveň nainstalované pracovní aplikace. Podobné opatření ohlásil i Evropský parlament. TikTok začala od března na všech svých zařízeních blokovat také kanadská vláda, o to kvůli obavám z úniků dat, které by mohly zvýšit zranitelnost vůči kybernetickým útokům.

– Koncem února vyzval dánský parlament zákonodárce a své zaměstnance, aby v rámci kybernetické bezpečnosti nepoužívali aplikaci TikTok v pracovních telefonech, protože „existuje riziko špionáže“. V pondělí 6. března pak dánské ministerstvo obrany zaměstnancům zakázalo používat na služebních telefonech TikTok s ohledem na kybernetickou bezpečnost.

– O zákaz TikToku kvůli obavám o národní bezpečnost v minulosti usiloval bývalý americký prezident Donald Trump, jeho kroky ale v roce 2020 zablokoval federální soud. Joe Biden později Trumpovy kroky zrušil a nařídil prověrku potenciálně nebezpečných aplikací. Americké úřady se obávají, že Čína by mohla prostřednictvím zákonů tlačit na TikTok, respektive na jeho mateřskou společnost, aby předala data amerických uživatelů vládě, jež by je mohla využít ke zpravodajským a dezinformačním účelům. Právě tyto obavy přiměly více než polovinu amerických států zakázat užívání TikToku na zařízeních veřejných činitelů. Bílý dům pak minulý týden nařídil federálním úřadům USA, že mají 30 dní na to, aby odstranily TikTok ze všech vládních zařízení.

(čtk, epa)