Schůze Senátu Foto: Senát

Senát zřejmě bude všechny tři adepty na ústavní soudce schvalovat 10. května

Senát zřejmě bude podle informací, které dnes získala ČTK, schvalovat všechny tři aktuální adepty na ústavní soudce na schůzi, která začne 10. května. Prezident Petr Pavel ve středu navrhl horní parlamentní komoře někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu a bývalou šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou. O den později ohlásil nominaci profesora ústavního práva Jana Wintra.

Senát má sice na vyjádření svého postoje ke kandidátům na ústavní soudce dvouměsíční lhůtu, v případě nynějších adeptů ji ale nevyužije. Důvodem je mimo jiné obecná známost kandidátů, kteří už v minulosti se Senátem opakovaně spolupracovali.

Někdejší prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová Foto: Eva Paseková

Baxa, Wintr a Zemanová by ve sboru ústavních soudců měli nahradit Jaroslava Fenyka a Jana Filipa a Miladu Tomkovou, jejichž desetiletý mandát skončí 3. května. Patnáctičlenný tým ústavních soudců tak bude nejméně zhruba týden neúplný.

K výběru Baxy a Zemanové prezident uvedl, že zvolil osobnosti s nezpochybnitelnou zkušeností, protože výběr prvních kandidátů na soudce Ústavního soudu je časově naléhavý. Oba jsou podle Pavla významnými a všeobecně uznávanými autoritami jak v justici, tak i ze strany veřejnosti. Jejich jmenování podle něj bude nesporným přínosem pro kvalifikované rozhodování Ústavního soudu.

Profesor Jan Wintr Foto: Wikimedia/Oldřich Tristan Florian

Na Wintrovi ocenil Pavel jeho expertní zkušenosti a výborné renomé napříč odbornou komunitou. Důležitým faktorem pro nominaci byla jeho téměř dvacetiletá zkušenost z akademické sféry, která naplňuje Pavlovu představu o profesně různorodém složení Ústavního soudu.

Třiašedesátiletý Baxa nadále soudí u NSS, spekuluje se o něm jako o možném adeptovi na předsedu Ústavního soudu po Pavlu Rychetském, jehož mandát skončí v srpnu. Jednapadesátiletá Zemanová je místopředsedkyní ústeckého krajského soudu pro pobočku v Liberci.

Čtyřiačtyřicetiletý Wintr vyučuje právo na Karlově univerzitě, vystudoval také historii a politologii. Je tajemníkem sněmovní ústavní komise, členem Legislativní rady vlády či Výboru pro práva LGBTI+ lidí Rady vlády pro lidská práva.

(čtk)