Nejvyšší správní soud, který sídlí v Brně, je vrcholným soudním orgánem ve věcech patřících do pravomoci soudů ve správním soudnictví Foto: NSS

NSS by mohli posílit advokátka Chmelová a asistent Rychetského Herc

Řady soudců Nejvyššího správního soudu (NSS) by mohli posílit advokátka Jiřina Chmelová a asistent předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského Tomáš Herc. Oznámil to předseda soudu Karel Šimka, který by je ke jmenování rád doporučil prezidentovi Petru Pavlovi.

Jiřina Chmelová (* 1983) je samostatná advokátka spolupracující s advokátní kanceláří PRK Partners s.r.o. Práci na Nejvyšším správním soudu poznala mezi lety 2006 až 2010 jako asistentka soudce. Z advokacie má praktickou zkušenost s fungováním veřejné správy i s řešením problémů klientů při uplatňování jejich práv.

Advokátka Jiřina Chmelová Foto: PRK Partners

U Nejvyššího správního soudu by chtěla zúročit zkušenosti, které nabyla právě během působení ve funkci asistentky, i znalosti a dovednosti získané více než desetiletou činností v advokacii a to zejména při řešení komplexních a obtížných kauz v oboru veřejného práva. „Její profesní a lidské zkušenosti by byly přínosem pro odbornost i profesní pestrost Nejvyššího správního soudu,“ uvedl na webu soudu Šimka.

Tomáš Herc (* 1983) je asistent předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. Na této pozici působí od roku 2010. Předtím pracoval jako pracovník analytického odboru Ústavního soudu a připravoval odborné podklady pro soudce. Je uznávaným akademickým autorem zejména v oboru ústavního práva. Působí také v Legislativní radě vlády.

U NSS by se chtěl podílet se na účinné ochraně veřejných subjektivních práv jednotlivců. „Svými teoretickými znalostmi zejména z oboru veřejného práva i dlouholetými praktickými zkušenostmi s konkrétními případy z celého spektra právních oborů by mohl přispět k zákonnému a spravedlivému rozhodování Nejvyššího správního soudu v nejvyšší odborné kvalitě,“ míní Šimka.

Nejvyšší správní soud, který sídlí v Brně, je vrcholným soudním orgánem ve věcech patřících do pravomoci soudů ve správním soudnictví. 

(epa)