Soudce Josef Baxa na konferenci NSS Foto: NSS

O kandidátech k ÚS budou senátoři STAN, ODS a TOP hlasovat volně

Senátoři klubů Starostové a nezávislí a ODS a TOP 09 budou o kandidátech prezidenta Petra Pavla do funkce ústavního soudce hlasovat podle vlastního uvážení. Předseda klubu STAN Jan Sobotka novinářům před dnešní schůzí, na které prezident vystoupí, řekl, že podle jeho frakce „žádný z kandidátů nezklamal, všichni jsou vhodní pro výkon funkce“, záležet nicméně bude na názoru každého jednoho senátora. Šéf poslanců ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra novinářům řekl, že každý člen jeho klubu má osobní názor na každého z trojice navrhovaných.

„Nedělal bych závěry z toho, jestli ústavně-právní výbor dva nedoporučil a výbor školský doporučil všechny,“ uvedl Nytra. Na dotaz doplnil, že klub nezjišťoval jakou podporu jednotliví kandidáti mají, situace se podle něj i vyvíjí. Ani Klement se podle svých slov na zasedání lidoveckého klubu jmenovitě neptal, kdo koho bude volit, protože hlasování bude tajné, obecná shoda mezi jeho kolegy ale je podpořit všechny tři kandidáty. „Při schůzi rezonovalo toto společné stanovisko,“ konstatoval Klement. Podle informací České justice se na klubu ODS za kandidáty Baxu a Zemanovou postavil i předseda Senátu Miloš Vystrčil když kritizoval vystupování předsedy ústavně-právního výboru Tomáše Goláně (za ODS) v médiích.

Prezident Petr Pavel chce dnes v Senátu srozumitelně kandidáty představit. Novinářům po dnešní schůzce nejvyšších ústavních řekl, že na dalších nominacích pracuje vzhledem k chystané velké obměně ústavních soudců průběžně. Jmenování nových soudců ÚS považuje za natolik závažné, že nemůže být předmětem jakéhokoliv kupčení.

Pavel dnes odmítl, že by musel některým senátorům například slibovat, že se Baxu nechystá jmenovat předsedou soudu. „Jmenování ústavních soudců je natolik důležitá věc, že by se neměla stávat předmětem jakéhokoliv kupčení,“ uvedl. Žádné kupčení nedělá a dělat nebude, uvedl. „A nebylo ani předmětem jednání se zástupci Senátu,“ doplnil.

Prezident požádal Senát o souhlas s tím, aby se ústavními soudci stali někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr a bývalá šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Měli by obsadit místa po Jaroslavu Fenykovi, Janu Filipovi a Miladě Tomkové, jejichž mandát skončil 3. května. Senátní výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice všechny tři adepty, ústavně-právní výbor pouze Wintra. Právě k Wintrovi podle Nytry padá nejméně připomínek.

Na pondělním zasedání klubu STAN podle Sobotky nominovaní odpovídali na širokou škálu otázek od názoru na znovujmenování ústavních soudců po dotaz, zda jsou připraveni většinu pracovního času strávit v Brně. Navštívili také zasedání senátorů ODS a TOP 09, kde hovořili o své představě fungování soudu. Podle Nytry tam zaznívaly i názory na způsob výběru kandidátů ze strany prezidenta. „Netvořily většinu, ale zaznívaly,“ uvedl s tím, že je ústavním právem prezidenta kandidáta navrhnout a je na něm, jakým způsobem k výběru dospěje, na druhou stranu je ústavním právem Senátu nominovaného schválit, či neschválit.

Prezident při výběru nominantů vychází z návrhů víc než dvacítky oslovených právnických institucí. Navržená jména posuzuje sedmičlenný konzultační panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou, který je současně tajemníkem senátní ústavní komise. Politologové míní, že odmítnutí dvou kandidátů na ústavní soudce senátním ústavně-právním výborem je vzkazem prezidentovi, aby s nimi konzultoval už své nominace.

(čtk, epa)